Index Vakbarát Hírportál

Januárig tartó sztrájkot hirdetett a Ryanair személyzete

2022. július 29., péntek 20:46

A magasabb bérek és a jobb körülmények kikényszerítése érdekében sztrájkra készül a Ryanair személyzete, januárig hetente négy napon keresztül szüntetik be a munkát.

A maratoni sztrájksorozat augusztus 8-tól január 7-ig minden héten hétfőtől csütörtökig tart a Ryanair spanyol légiutas-kísérőit képviselő két szakszervezet, akik a spanyol törvényeknek való megfelelés érdekében 22 nap szabadságot és évi két hónap pluszfizetést követelnek – írja a Reuters.

A Ryanair a sztrájk miatt csak minimális fennakadásokra számít Spanyolországban ezen a télen, mivel az USO/SITCPLA közelmúltbeli munkabeszüntetéseiben is kevés munkavállaló vett részt. 

A spanyol légiutas-kísérők legutóbbi, tíz repülőteret érintő sztrájkjában csaknem kétezer alkalmazott vett részt, amely miatt a Ryanair több spanyolországi járatát is törölték. 

A sztrájkok ellenére a légitársaság egyes járatai továbbra is közlekedtek Spanyolországban, mivel a spanyol kormánynak az emberek utazási jogának védelme érdekében hozott döntése értelmében a sztrájkoló személyzet egy része továbbra is köteles üzemeltetni a járatokat.

Mivel a vállalat nem hallgatott a dolgozókra, ezért kénytelenek voltunk újabb sztrájkot hirdetni 

– mondta Lidia Aransanz, az USO Ryanair részlegének vezetője.

A szakszervezet közlése szerint évi 22 nap szabadságot és két további havi fizetést követelnek, hogy megfeleljenek a spanyol jogszabályoknak. Elmondásuk szerint a legutóbbi sztrájkokban 11 kabinszemélyzetet bocsátottak el Spanyolországban.

(Borítókép: Jon Nazca / Reuters)

Rovatok