Index Vakbarát Hírportál

Dulakodhatott Donald Trump a titkosszolgálat ügynökével a Capitolium ostromakor

2022. július 30., szombat 06:50

Közel egy éve tart az amerikai törvényhozás épülete ostromának kongresszusi vizsgálata. A nyár kezdete óta a bizottság egyre inkább nyomozótestületként működik, és bizonyítékokat gyűjt Donald Trump volt elnök esetleges büntetőjogi felelősségének alátámasztásához. Trump környezetének, stábjának és hivatalának egyre több tagja tett olyan súlyú vallomásokat, amelyek az ő büntetőjogi felelősségét is felvetik.

A június 28-i meghallgatáson tett vallomást Cassidy Hutchinson, aki Mike Meadows kabinetfőnök stábjában dolgozott. Hutchinson január 6-án reggel megkérdezte főnökét, hogy valóban tervezi-e az elnök a Capitoliumhoz való felvonulást, mert ő ezt hallotta Rudy Giulianitól − írta meg a Euronews

Sok minden történik ma itt, Cass, amit még én sem tudok. A dolgok nagyon rosszra is fordulhatnak 

− mondta neki 8 óra tájban a kabinetfőnök. 

Hutchinson vallomása szerint Pat Cipollone, a Fehér Ház jogtanácsosa azt mondta neki, hogy 

Cassidy, maga is nagyon ügyeljen arra, hogy ne menjünk fel a Capitoliumba. Minden elképzelhető bűncselekménnyel megvádolnak majd minket, ha meghúzzuk ezt a lépést.

Cassidy Hutchinson elmondta, hogy maga John Ratcliffe, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója, aki pedig maga is QAnon-hívő (a QAnon egy, az amerikai szélsőjobboldalon elterjedt összeesküvés-elmélet, amely szerint az országot irányító elit tagjai egy pedofil bűnözői hálózatot alkotnak, és csupán Donald Trump elnöksége képes őket megfékezni − a szerk), előre jelezte neki, hogy erőszak várható.

Aggódott amiatt is, hogy az események kicsúsznak az irányítás alól, ami potenciálisan veszélyes a demokráciánkra

− közölte. 

A Fehér Házban már tudták, hogy baj lesz 

Hutchinson szerint a Fehér Ház illetékesei január 6-án délelőtt 10 órakor már tudták, hogy Trump támogatóinál kések, fegyverek, medveriasztók vannak.

A feljegyzések szerint a volt elnök dühös volt, amiért fémdetektorok korlátozták a tömeget, és az ügynökök sok fegyveres tüntetőt kitereltek a Fehér Ház mögötti térről.

Az elnök azt mondta, hogy a fémdetektorok a hibásak, amiért nem engedtek be mindenkit. Nem azért vannak itt ezek az emberek, hogy engem bántsanak. Vigyék el a magnetométereket, és engedjék be a híveimet. Innen majd a Capitoliumba vonulhatnak. Engedjék be őket

– emlékezett vissza Hutchinson Trump szavaira.

Követelésének a titkosszolgálat vonakodva és csak látszatszerűen tett eleget. A nemzetbiztonsági hivatal egyik naplója szerint a Fehér Ház testőrsége megpróbálta sebtében megszervezni az elnök útját Capitolium felé, de akkor érkezett a hír, hogy a kongresszus épülete körüli kordont már áttörték a lázadók.

A titkosszolgálat körülbelül háromnegyed órán keresztül mérlegelte, hogy elvigye-e Trumpot a Capitoliumba.

Trump ki akarta kapni a kormányt a testőre kezéből

A nemzetbiztonság felelős ügynöke végül elutasította Donald Trump követeléseit. Hutchinson elmondása szerint mindezt magától Robert Engeltől, az aznap az elnök biztonságáért felelős ügynöktől hallotta még január 6-án este. Eszerint az elnök annyira eltökélt volt, hogy megpróbálta átvenni az irányítást az autója felett Engeltől.

Még én vagyok az elnök, és vigyen fel azonnal a Capitoliumba

– követelte.

Engel közölte vele, hogy nem tudják megtenni a nem megtervezett és nem biztosított utat. Ekkor

az elnök a jármű eleje felé nyúlt, hogy megragadja a kormányt. Engel lefogta a karját, és azt mondta: Uram, vegye le a kezét a kormányról, visszamegyünk a nyugati szárnyba (a Fehér Ház hivatali része), nem megyünk a Capitoliumba. Ezután Trump a szabad kezét használta, hogy megragadja Bobby Engelt 

− állította Hutchinson.

Külön jogszabály szól arról, hogy a titkosszolgálatnak ilyen esetekben milyen illetékességi körei vannak. Jelenleg még vizsgálják azt, hogy Engel túllépte-e a jogkörét, amikor megakadályozta, hogy az elnök egy veszélyes és fel nem mért terepre menjen.

Valószínűleg nem, mert a szolgálat első számú feladata az elnök fizikai védelme, de nyomozati jogköre is van, tehát előzetesen felmérheti, sőt köteles is felmérni, hogy mennyire veszélyes egy helyzet. 

Engelt még azért nem hallgatták meg személyesen, mert azóta kiderült, hogy a titkosszolgálat archívumából törölték az ügynökök aznapi üzenetváltásainak bizonyos részeit. 

Mark Robinson rendőrőrmester vallomása viszont megerősíteni látszik azt az állítást, hogy az elnök konfliktusba keveredett a testőrségével.

Nekünk azt mondták, hogy álljunk és várjunk, amíg meg erősítik, hogy végül megy az elnök a Capitoliumba vagy sem. Én mintegy 45-60 percet vártam, amíg a titkosszolgálat végül meghozta a végső, negatív döntést

– mondta Robinson. Más esetekben ez általában percek alatt megtörténik.

(Borítókép:   Probal Rashid / LightRocket / Getty Images)

Rovatok