Index Vakbarát Hírportál

Tovább zajlik a kongresszusi vizsgálat Trump szerepéről a Capitolium miatt

2022. június 22., szerda 11:17

Szerdán folytatják a kongresszusi meghallgatást a washingtoni Capitol Hillen a tavaly január 6-án bekövetkezett támadás miatt.

A vádak szerint Donald Trump aktív résztvevője volt azoknak az eseményeknek, amelyek a Kongresszus épületének megrohamozását eredményezték. 

A volt elnököt néhány hamis állítás mellett azzal vádolják, hogy az elnökválasztás törvényességének megkérdőjelezése érdekében nyomást gyakorolt a helyi választási tisztségviselőkre. 

Mint az ismeretes, még 2021 januárjában csaptak össze Donald Trump amerikai elnök hívei a rendőrökkel az amerikai törvényhozás épületénél. A tüntetők megrohamozták a Capitoliumot, betörtek az épületbe, megszakítva ezzel Joe Biden kongresszusi ratifikációját. Az összecsapásokban négy ember meghalt, tucatnyian megsérültek és több tüntetőt letartóztattak. 

Donald Trump volt amerikai elnök felelősségét azóta vizsgálják az ügyben. Még februárban három jogi vitában is vereséget szenvedett.

A bizottsági meghallgatás júniusban kimondta, hogy Donald Trump elszakadt a valóságtól, és legközelebbi kormányzati tisztviselői, kampánytanácsadói, de még a családja sem értett egyet a vádakkal, miszerint a választást elcsalták volna. 

Rovatok