Index Vakbarát Hírportál

Azonnal menesztenék a szlovák kormányt

2022. augusztus 1., hétfő 18:51

Mintegy másfél hónap alatt több mint 320 ezren írtak alá egy népszavazás kiírását támogató petíciót Szlovákiában, amelynek kezdeményezői az Eduard Heger által vezetett kormány azonnali menesztését, valamint az alkotmány egy részének módosítását szeretnék elérni.

Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico által vezetett irány kezdeményezte, több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az emberek számára megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel

– írták korábbi állásfoglalásukban a petíció kezdeményezői.

Elhatározták, hogy bedöntik a kormányt

A négypárti szlovák kormánykoalíció második legkisebb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) egy ideje már a koalíciós szerződés átdolgozását és nem utolsósorban a legerősebb koalíciós pártot, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Igor Matovic pénzügyminiszternek a kabinetből való távozását követeli, amit az OLaNO elutasít.

Az SaS az MTI szerint jelezte, ha feltételei nem teljesülnek, miniszterei elhagyják a kormányt, a napokban pedig bejelentették, hogy összeállították a csapatot, amely a koalíciós szerződés újraírásáról tárgyal majd. Erre Eduard Heger kormányfő úgy reagált, hogy az SaS bejelentette: eldöntötte, hogy bedönti a kormányt.

A vonatkozó szlovák jogszabályok szerint a népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség, ezt a petíció kezdeményezői augusztus közepéig szeretnék elérni, azt tervezve, hogy a referendumot egy időpontban lehessen megtartani az október 29-re kiírt helyhatósági és megyei választásokkal.

Naponta átlagosan ezer–négyezer aláírást tartalmazó petíciós ív érkezik a  petíciós bizottság központjába, így a megfelelő számú aláírás különösebb nehézség nélkül összegyűlhet. 

Rovatok