Index Vakbarát Hírportál

Hónapokon át tervezték a világ legkeresettebb terroristájának likvidálását

2022. augusztus 2., kedd 21:04

Maga az amerikai elnök jelentette be, hogy dróntámadás végzett Ajmán az-Zaváhírivel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével Afganisztánban.

Joe Biden a Fehér Ház erkélyén tartott beszédében azt mondta:

Igazságot szolgáltattunk. A terroristavezér nincs többé, és ez némi megnyugvást ad a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytak családtagjainak és barátainak.

A Reuters hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte: Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint Zaváhírit kabuli háza erkélyén érte a csapás, a körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Tavasszal bukkantak rá, azóta figyelték

Az APNewsnak fehér házi és nemzetbiztonsági források elmondták: áprilisban kapták az első fülest, hogy Kabulban lelhetett menedékre a terroristavezér, akit a tálibokon belüli egyik erős csoport, a Hákkáni-hálózat támogatott már korábban is. Nagyon aprólékos, hosszadalmas nyomozás indult, egyfelől, hogy megbizonyosodjanak az állítás igazáról, másfelől pedig az amerikai csapatok tavaly augusztusi kivonulása óta gyakorlatilag nincs semmiféle működőképes hálózata a felderítésnek Afganisztánban.

Végül július elsején, miután Biden elnök visszatért európai körútjáról, részletesen tájékoztatták a tervezett légicsapásról. Az amerikai elnök csak úgy volt hajlandó engedélyezni Zaváhíri likvidálását, hogy minimálisra csökkentik a körülötte élő civil áldozatok számát. Ezt tökéletesen kivitelezték a drónról indított Hellfire rakétákkal. Azt nem tudni, hogy a drón hol szállt fel, és esetleg mely, Afganisztánnal határos államokon repült át titokban, míg el nem érte kabuli célpontját. 

Lehet, hogy a komoly vérdíj segített?

Zaváhírinek idén áprilisban már halálhírét keltették, akkor a terroristavezér a hírt videóüzenetben cáfolta. Hollétéről sokáig folytak találgatások, a legtöbb forrás Afganisztánt vagy a szomszédos Pakisztánt nevezte meg rejtekhelyének.

Az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros (9,7 milliárd forint) jutalmat ajánlott fel annak, aki a terroristavezér nyomára vezet.

Az egyiptomi születésű, orvos végzettségű Zaváhírit tartották a 2001-es szeptemberi, csaknem 3000 halálos áldozattal járó egyesült államokbeli terrortámadások egyik fő szervezőjének. Washington emellett őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal és több mint 5000 sebesülttel járó terrortámadások egyik felelősének.

Zaváhíri azt követően lett az al-Kaida vezetője, hogy egy amerikai különleges egység 2011-ben végzett a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén.

A kabuli tálib kormány szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid közleményben ítélte el a dróntámadást, amelyet „a nemzetközi jog megsértésének” nevezett.

(Borítókép: Tálib fegyveresek az Ajmán az-Zaváhíri elleni merénylet helyszínén Kabulban 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI / EPA)

Rovatok