Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter a gázellátásról: Lehet álmokat szőni, de...

2022. augusztus 2., kedd 19:21

A külügyi tárcavezető szerint a Magyarország környékén található LNG-terminálok kapacitása nem elegendő az orosz földgáz kiváltásához, illetve a romániai gázmezők kitermelése sem kezdődött meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News üzleti tévécsatornáján Maria Bartiromo műsorának volt a vendége kedden New Yorkban, ahol arról beszélt, hogy jelenleg Magyarország a meglévő közép-európai infrastrukturális és földrajzi adottságok miatt csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni.

A tárcavezetőt az adásban először előző havi moszkvai útjáról kérdezték, amire reagálva rámutatott:

„Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, így a közép-európai infrastruktúra további fejlesztése nélkül ma kizárólag a csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat.”

A jelenlegi helyzetet ismertetve a tárcavezető kiemelte: lett volna más lehetőség, ha az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV olajvállalat a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelése mellett dönt, de a projekt végül kútba esett.

Sajnos ha nagy mennyiségű gázt akarunk vásárolni Közép-Európában, akkor Oroszország az egyetlen forrás

– fogalmazott Szijjártó Péter, majd hozzátette: hazánk ellátása zavartalan a Törökországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó, két évvel ezelőtt elkészült vezetéken keresztül.

Van-e Magyarországnak B terve az energiaellátás terén?

Bartiromo ezt követően azt szerette volna tudni, hogy van-e a kormánynak B terve, arra tekintettel, hogy Oroszország zsarolja Európát az energiaellátással. Szijjártó Péter azt válaszolta: „ez nem tervek, álmok vagy illúziók, hanem fizika és matematika kérdése”.

Lehet álmokat szőni, de ha nincsenek alternatív források a régióban, és nincsenek más infrastrukturális lehetőségek, akkor egyértelműen, egyoldalúan védtelen pozícióban vagy

– jelentette ki a külügyminiszter.

Szijjártó hangsúlyozta: a Magyarország környékén található LNG-terminálok kapacitása nem elegendő az orosz földgáz kiváltásához, illetve a romániai gázmezők kitermelése sem kezdődött meg. A miniszter rámutatott, hogy Ukrajnával szomszédos országként mindenképp érdekeltek vagyunk a békében, hiszen a menekülők áradata, illetve a gazdasági és energiaellátási kihívások is súlyos terhet jelentenek Magyarország számára.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy Donald Trumpot már száz napja nem hívták meg a Fox News adásába, holott korábban rendszeresen visszatérő vendég volt itt.  A New York Times szerint a csatorna tudatosan, egy új üzleti stratégia jegyében szakított az exelnökkel.  

Rovatok