Index Vakbarát Hírportál

Több millió ipari csirke pusztult el a hőhullám miatt a brit telepeken

2022. augusztus 3., szerda 14:00

Több millió gyári csirke pusztult el a rekordot döntő hőhullám alatt Nagy-Britanniában, mivel szemtanúk bejelentése szerint a telepet működtetők keveset tettek azért, hogy megvédjék az állatokat a hőmérséklettől.

A madarakat akár 45 fokos hőmérsékleten, szűk helyen bezárva tartották, ezért lassan elpusztultak hőgutában. Néhány nagy termelő alig vagy egyáltalán nem tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy enyhítse a hőség által az állatokra nehezedő nyomást – mondták a bennfentesek névtelenségük megőrzése mellett, mert attól tartottak, hogy elveszítik állásukat. 

A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vizsgálatot indított az elhullások mértéke miatt.

Hagyták a madarakat elpusztulni

Szemtanúk szerint néhány ipari csirketelepen a hőmérséklet miatt a madarak csapkodtak és lihegtek, majd elpusztultak. A madarak ürüléke, amelyből a szokásosnál több volt a hasmenés miatt – ami a hőguta figyelmeztető jele –, még forróbbá tette az ólakat, mondták.

Az egyik farm dolgozója az Independentnek elmondta, hogy a madarakat egyszerűen hagyták meghalni a hőségben, és leírták mint költséget, ahelyett hogy enyhítő intézkedésekbe, például jobb szellőztetésbe fektettek volna.

Egy másik nagy termelőnél dolgozó munkatárs mészárlásnak nevezte az ott történteket, és azt mondta, hogy véleménye szerint a vállalat nagyobb lépéseket is tehetett volna az állatok jólétének javítása érdekében.

Rovatok