Index Vakbarát Hírportál

Majomhimlő: az Egyesült Államokban elrendelték a veszélyhelyzetet

2022. augusztus 4., csütörtök 21:48

Joe Biden kormánya az egész Egyesült Államokra kiterjedő közegészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő terjedése miatt.

Korábban New York államban rendeltek el veszélyhelyzetet, ahol a legtöbb esetet regisztrálták USA-szerte. Később a példájukat követte Kalifornia állam, valamint néhány város is.

Most a CNN szerint a Fehér Ház döntött arról, hogy nemzeti szinten is elrendelik a veszélyhelyzetet. 

Mindezt azzal indokolták, hogy az esetszám nő az Egyesült Államokban. 

A CNN szerint Joe Biden kormányát az utóbbi időben már többen is kritizálták amiatt, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a járványra. Az amerikai elnök kedden Robert Fentont kinevezte a majomhimlő elleni fellépés összehangolásáért felelős kormánybiztossá, most pedig újabb döntést hoztak a járvány elleni küzdelemben.

Az NPR közlése szerint a veszélyhelyzet elrendelésével a kormány gyorsabban tud forrásokat átcsoportosítani a költségvetésből a járvány elleni küzdelemhez, valamint több rendkívüli intézkedést is lehetővé tesznek a majomhimlő visszaszorítása érdekében. A közegészségügyi veszélyhelyzet alapvetően 90 napig tart, de szükség esetén meghosszabbítható. 

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban már több mint 6600 fertőzött lehet (ezek egy részében még csak feltételezik, de nem bizonyították vizsgálattal a megbetegedést). Egyedül Montana és Wyoming azok az államok, ahol még nem tudnak egy betegről sem.

Magyarországon is terjed, de jóval lassabban 

Nemrég megírtuk, hogy Magyarországon is újabb kilenc majomhimlős esetet regisztráltak, amivel összesen 42-re nőtt az esetszám az országban.

(Borítókép: Karen Ducey / Getty Images)

Rovatok