Index Vakbarát Hírportál

Súlyos meghibásodás miatt bezárt a parajdi sóbánya, két hét múlva nyit ki újra

2022. augusztus 4., csütörtök 09:48

Július végén súlyos meghibásodás miatt be kellett zárni Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai célpontját, a parajdi sóbányát. A létesítmény műszaki igazgatója elmondta, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy újra biztonságos legyen a terület.

Július végén érkezett a hír, hogy súlyos a meghibásodás miatt a hónapban már nem nyit ki a Hargita megyei parajdi sóbánya, mely Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjának számít. Nemrég ugyanis iszapszivárgást észleltek az autóbuszok által is használt lejáratban, erről a Facebookon tájékoztatták az érdeklődőket.

Most az Új Magyar Szó erdélyi magyar közéleti hírportálnak Sebestyén József műszaki igazgató azt nyilatkozta: folyamatosan azon dolgoznak a parajdi sóbányában, hogy újra biztonságossá tegyék a létesítménybe való lejutást. Elmondta, hogy jelenleg is nagy mennyiségű víz szivárog az érintett részen, de ez nem veszélyezteti sem a turisták által látogatott kezelőbázist, sem a só kitermelését. Hozzátette: gyűjtőmedencéket építettek ki és ide szivattyúzzák, illetve gyűjtik össze a vizet.

A terv az, hogy betonalagút építésével tennék biztonságossá a lejutást. Ennek építését már el is kezdték.

Nagyon reméljük, hogy két héten belül megoldódik a helyzet, ha nem jön közbe valamilyen rendkívüli esemény

– nyilatkozta a műszaki igazgató.

A parajdi sóbánya 2021-ben a legnépszerűbb erdélyi turisztikai objektum volt. Tavaly 503 ezer jegyet adtak el, körülbelül 100 ezerrel többet, mint 2020-ban.

Rovatok