Index Vakbarát Hírportál

Ritka neurológiai tünetekkel ápolják Putyin volt tanácsadóját

2022. augusztus 5., péntek 15:42

Egy szardíniai kórházban kezelik Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadóját, aki Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után menekült el Moszkvából. Sokáig még hollétét is titkolták.

Anatolij Csubajsz a sziget egyik üdülőhelyén lett váratlanul rosszul, ezután szorult kórházi kezelésre, majd az intenzív osztályra került.

Borisz Jelcin elnöksége idején Csubajsz vezényletével zajlott le az orosz privatizáció. Ebben az időszakban az ő nevéhez köthető a piacgazdaság létrehozása a Szovjetunió összeomlása után. Csubajsz azonban Putyinnal is nem meghitt, de jó kapcsolatot ápolt – egészen a háború kitöréséig. Az azt megelőző két évben, 2020 decemberétől ő volt az orosz elnök személyes megbízottja és kapcsolattartója a nemzetközi szervezetekkel.

Alig egy hónappal az orosz invázió kezdete után, március 23-án azonban lemondott tisztségéről, és – vélhetően Isztambulon át – Nyugatra menekült.

Anatolij Csubajsz a legmagasabb rangú orosz tisztségviselő, aki a háború miatt vált meg posztjától, és elhagyta hazáját.

Amikor híre ment rosszullétének, csak annyit lehetett tudni, hogy valamelyik nyugati országban van. Napokkal később derült csak ki, hogy a nyarat a mondén Szardínián töltötte.

A család barátjaként azonosított Kszénia Szobcsák szerint Csubajsznál Guillain–Barré-szindrómát diagnosztizáltak. A ritka neurológiai rendellenesség következményeként a szervezet immunrendszere tévedésből az egészséges idegeket támadja meg.

Megmérgezték?

A tünetek közé tartozik a végtagok zsibbadása, bizsergése, izomgyengeség, továbbá látási, kommunikációs és étkezési zavar. Az olasz hatóságok – köztük a szardíniai ügyészség – a hivatalos orvosi vizsgálat eredményeit várják, hogy véglegesen kizárhassák a mérgezést, idézte a Washington Post az olasz ANSA hírügynökséget.

Csubajsz arca részlegesen lebénult, és érzéketlenné vált a karja és a lába – írta Szobcsák egy Telegram-posztban, amelyhez fotót is csatolt a 67 éves férfiról, aki egy kórházi ágyon fekszik.

Az ügyészség és a Mater Olbia kórház, ahol Csubajszot kezelik, nem reagált a feltevésekre. Egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy Csubajszot megmérgezték volna. A feltételezéseket Szobcsák, Putyin elnök egykori mentorának lánya spekulációként vetette el.

Ennek ellenére Csubajsz váratlanul jelentkező tünetei több olyan esetre emlékeztetnek, amikor egykori orosz kémek vagy prominens disszidensek hirtelen megbetegedtek. Utóbb kiderült, hogy radioaktív anyag vagy katonai idegméreg jutott a szervezetükbe.

Az ENSZ szakértői tavaly az orosz kormányt vádolták Alekszej Navalnij vezető ellenzéki személyiség csaknem végzetes kimenetelű megmérgezéséért a Novicsok nevű szovjet idegméreggel.

A Kreml szóvivője lehangolónak nevezte Csubajsz kórházba kerülését, bár Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a Kreml nem ismeri a történet részleteit.

A Szovjetunió bukása után Csubajsz Borisz Jelcin volt orosz elnök kabinetjének volt a tagja, és azon kevés orosz reformerek közé tartozott a kilencvenes évekből, akik Putyin elnöksége alatt is a politikában maradtak. Mindenesetre nem tartozott az elnök belső köréhez.

Az oroszok körében azért volt népszerűtlen, mert a kilencvenes évek derekán támogatta a kölcsön részvényekért néven elhíresült privatizációs ügyletet, amelyből az orosz oligarchák nőttek ki. Csubajsz állítólag Putyin karrierjét is egyengette, aki a fenntartható fejlődéssel foglalkozó tanácsadói állással hálálta meg a segítséget, miután Csubajszot tavalyelőtt elbocsátották egy állami nanotechnológiai cégtől.

Február végén Csubajsz a Facebookon emlékezett meg Borisz Nyemcov demokráciapárti politikus meggyilkolásának évfordulójáról, akit 2015-ben lőttek le, miután bírálta a Krím Putyin által elrendelt annektálását.

Avdotya Szmirnova, Csubajsz felesége ezzel egyidejűleg másokkal együtt Putyinnak címzett nyílt levelében ellenezte az ukrajnai háborút.

(Borítókép: Anatolij Csubajsz és Vlagyimir Putyin 2003-ban egy erőmű átadásán. Fotó: Sergei Velichkin / POOL / AFP)

Rovatok