Index Vakbarát Hírportál

Indiana kormányzója aláírta, elfogadták az abortuszellenes törvényt

2022. augusztus 6., szombat 12:47 | aznap frissítve

Indiana az első állam az Egyesült Államokban, amely elfogadta a nők abortuszjogának korlátozását.

Indiana állam törvényszéke az első a tengerentúlon, amely elfogadta az abortuszhoz való hozzáférés új jogszabályát. A törvényjavaslatot az állam republikánus kormányzója, Eric Holcomb írta alá péntek este.

Indiana az első olyan állam, amelyik mindkét kamarán átengedte a tilalmat, ugyanis a ház tagjai 62-38 arányban hagyták jóvá a javaslatot, amit néhány órával később a szenátus 28-19 arányban megerősített.

A jogszabály korlátozott kivételeket tartalmaz,

ilyen például a nemi erőszak és vérfertőzés esetei, valamint az anya életének és testi egészségének védelme. A nemi erőszak és a vérfertőzés alóli kivételek a megtermékenyítést követő 10 hétre korlátozódnak, ezután az áldozatokon nem végezhető abortuszműtét.

A kérdéskör megosztja az amerikai társadalmat. Az abortuszjog támogatói szerint a törvényjavaslat túl messzire ment, míg az abortuszellenes aktivisták szerint nem megy elég messzire.

A ház – nagyrészt a pártok okán – elutasította azt a demokrata javaslatot, hogy a novemberi országos választási szavazáson kérdésként szerepeljen az abortusztörvény legalizálása Indianában – írja a Guardian.

Az Indianai ház elnöke, Todd Huston azt mondta, hogy ha a lakosok elégedetlenek, szavazhatnak új törvényhozókra.

A kansasi választók a héten határozottan elutasították az abortusz védelmének megszüntetésére irányuló törekvést, ami közvetlen jelzést ad a kérdés népszerűségéről az első politikai megmérettetésen azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság júniusban hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade törvényt.

Rovatok