Index Vakbarát Hírportál

Kémműholdat lőttek fel Iránnak az oroszok

2022. augusztus 6., szombat 07:56

Az az új műhold, amelyet Oroszország a jövő héten készül felbocsátani Irán megbízásából, nagyban növeli Teherán képességét arra, hogy katonai célpontokat kémleljen a Közel-Keleten − de az ügyet ismerő nyugati biztonsági tisztviselők szerint Moszkva előbb saját ukrajnai háborús erőfeszítéseinek támogatására kívánja használni az űreszközt.

Az orosz Roszkozmosz űrügynökség augusztus 9-re tűzte ki a műhold indítását, amelyet egy 12. századi perzsa matematikus után „Khayyam”-nak neveztek el, az Iránnal közel négy éven át tárgyalt megállapodás értelmében. Oroszország beleegyezett a Kanopus-V rendszer megépítésébe és felbocsátásába, amely egy olyan nagy felbontású kamerát tartalmaz, amely Teheránnak eddig soha nem látott képességeket biztosítana, beleértve az Izraelben és a Perzsa-öbölben található, nemzetbiztonságilag érzékeny létesítmények szinte folyamatos megfigyelését − írta meg a The Washington Post

Irán azonban nem biztos, hogy azonnal átveheti a műhold irányítását. Oroszország, amely az Ukrajna elleni öt hónapja tartó támadás alatt még mindig nem érte el katonai céljait, közölte Teheránnal, hogy a műholdat több hónapig vagy még tovább tervezi használni, hogy fokozza a katonai célpontok megfigyelését ebben a konfliktusban − mondta el a lapnak két, névtelenséget kérő tisztviselő.

A Khayyam műholdat egy orosz Szojuz rakétával indítják a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról. A Roszkozmosz közleménye megerősítette, hogy a keddi indítással „az Iráni Iszlám Köztársaság kérésére távérzékelő berendezéseket helyeznek pályára”.

A Washington Post tavaly számolt be Oroszországnak az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tisztségviselőivel titokban megtárgyalt megállapodásáról, amely egy olyan távérzékelő műhold megépítéséről és felbocsátásáról szólt, amely széles körű lehetőségeket biztosítana Iránnak a katonai és polgári célú megfigyelésre. Az űreszköz kamerája 1,2 méteres felbontású − mondták  nyugati biztonsági tisztviselők. Ez messze elmarad az amerikai kémműholdak vagy a csúcskategóriás kereskedelmi műholdkép-szolgáltatók által elért minőségtől, de jelentős előrelépés Irán jelenlegi képességeihez képest.

A szakértők szerint a műhold legjelentősebb előnye az lehet, hogy Irán képes lesz arra, hogy folyamatosan megfigyelje az általa kiválasztott helyszíneket, beleértve az izraeli katonai létesítményeket, olajfinomítókat és más létfontosságú objektumokat a szomszédos öbölmenti államokban.

Szakértők szerint a saját célú katonai megfigyelésen túlmenően Irán a képeket megoszthatná az Irán-barát milíciacsoportokkal a térségben. Ezek közé tartoznak a Jemenben a Szaúd-Arábia által támogatott kormányerők ellen harcoló húti lázadók, a dél-libanoni Hezbollah harcosai, valamint az iraki és szíriai síita milíciák. Az Irán-párti milíciákat összefüggésbe hozták az amerikai csapatoknak és katonai kiképzőknek otthont adó iraki katonai támaszpontok elleni ismételt rakéta- és dróntámadásokkal.

(Borítókép: Az iráni védelmi minisztérium által 2022. június 26-án kiadott képen egy iráni műholdhordozó rakéta, a „Zuljanah” látható, amint egy ismeretlen iráni helyről kilövik. Fotó: Iranian Defence Ministry / Afp)

Rovatok