Index Vakbarát Hírportál

Kína célja Tajvan lerohanása, a kérdés, hogy mikor következik be

2022. augusztus 9., kedd 09:04 | aznap frissítve

Tovább folytatódnak a hadgyakorlatok a Tajvan-szorosnál. Joseph Wu tajvani külügyminiszter szerint Kína célja egyértelmű. A politikus felszólította a nemzetközi közösséget: mindenképp segítsenek megakadályozni, hogy Peking teljes ellenőrzése alá vonja a tengerszorost.

Tajvan külügyminisztere kedden kijelentette, hogy Kína az amerikai házelnök látogatása elleni tiltakozásul indított hadgyakorlatokat használja fel arra, hogy felkészüljön a sziget inváziójára.

A Tajpejben tartott sajtótájékoztatón Joseph Wu nem mondott pontos időpontot Tajvan esetleges lerohanására. Azt mondta, hogy Tajvant nem fogják megfélemlíteni, még akkor sem, ha a hadgyakorlatok folytatódnak, miközben Kína gyakran megsérti a Tajvani-szorosban húzódó nem hivatalos középvonalat.

Nagyszabású hadgyakorlatokat és rakétakilövéseket, valamint kibertámadásokat, dezinformációt és gazdasági kényszerítést hajt végre Peking, hogy megpróbálja meggyengíteni a tajvani közhangulatot

– mondta a külügyminiszter. Hozzátette: „A hadgyakorlatok befejezése után Kína megpróbálhatja rutinszerűvé tenni akcióit, hogy hosszú távon tönkretegye a Tajvani-szoroson túli status quót.” Elmondása szerint az ilyen lépések veszélyeztetik a regionális biztonságot, és nagyobb nemzetközi támogatást sürgetett annak érdekében, hogy Kína ne tudja hatékonyan ellenőrizni a tengerszorost – írja a Reuters.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a tervekkel ellentétben Peking tovább folytatja a gyakorlatozást Tajvannál. A múlt héten kezdődő gyakorlatnak vasárnap kellett volna befejeződnie.

Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

(Borítókép: A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

Rovatok