Index Vakbarát Hírportál

Gyermekbénulást okozó vírus a szennyvízben, mindenkit beoltanak

2022. augusztus 10., szerda 15:48 | aznap frissítve

Gyermekbénulást okozó poliovírusra bukkantak a londoni csatornákban, emiatt a brit kormány oltási kampányt indított. Legutóbb 1984-ben fordult elő ilyen eset az Egyesült Királyságban.

Londonban több szennyvízcsatornában is poliovírust találtak, amely gyermekbénulást idézhet elő. Emiatt a brit kormány elrendelte, hogy minden egy és kilenc év közötti londoni gyereknek fel kell ajánlani a gyermekbénulás elleni oltást.

A vírus nyomaira júniusban bukkant rá az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége a becktoni szennyvízkezelő üzem rutinszerű megfigyelésekor, és több csatornában is megtalálták.

Az Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottság szerint alacsony a kockázata a lakosság megfertőződésének, a kimutatás óta még nem találtak új esetet. A védő- és emlékeztető oltásokat a gyerekek egyébként többször is megkapják, a most felajánlott dózis ezek mellé járna pluszban. Először azokon a területeken kezdik meg az oltásokat, ahol kimutatták a vírust vagy alacsonyabb az átoltottsági arány – szúrta ki a HVG a brit kormány oldalán.

Legutóbb 1984-ben fordult elő gyermekbénulásos eset az Egyesült Királyságban.

A betegséget a poliovírus okozza, és az esetek egy százalékában tartós bénulást, sok esetben pedig végtagtorzulást okoz. A bénulás akár életveszélyes és halálos is lehet, és visszafordíthatatlan, így az egyetlen hatásos védekezés ellene a megelőzés, amelyet az 1950-es években kifejlesztett vakcinák tesznek lehetővé. Köhögéssel, tüsszentéssel, de táplálékkal, vízzel vagy olyan tárgyakkal is átterjedhet, amelyek a vele fertőzött személy ürülékével érintkeztek. Tünetei az influenzára emlékeztetnek.

Rovatok