Index Vakbarát Hírportál

Rajthoz áll ázsiai riválisaival szemben az USA a chipgyártásban

2022. augusztus 13., szombat 12:47 | aznap frissítve

Az amerikai elnök aláírta a félvezetők gyártási beruházását célzó nagyszabású törvényjavaslatot, mindenekelőtt a Kínával szembeni verseny felgyorsítása érdekében. A sors fintora, hogy az USA-ban kifejlesztett chipeket Ázsiában gyártják.

A törvény az amerikai félvezető- és más csúcstechnológiai gyártási ágazatok fejlesztését támogatja a kínai dominancia ellensúlyozása érdekében. A Chips and Science Act 52 milliárd dollárt, 19,8 ezer milliárd forintot irányoz elő a mikrochipek – a szinte minden korszerű gépezet szívét alkotó apró, de nagy teljesítményű és viszonylag nehezen gyártható alkatrészek – gyártásának felfuttatására.

Kína mellett a globális piacot Tajvan látja el a létfontosságú chipekkel.

Az Egyesült Államokban további több tízmilliárd dollárt különítettek el tudományos kutatásra és fejlesztésre.

A Fehér Ház szerint a kormány elkötelezett a csúcstechnológiai iparágak megerősítése mellett, hogy a magánbefektetők számára is vonzóvá tegye a fejlesztést.

Csak a félvezetők gyártásába történő új beruházások 50 milliárd dollárra rúgnak. A tétel oroszlánrészét az amerikai Micron által beharangozott terv képezi. A cég bejelentette, hogy 2030-ig 40 milliárd dollárt fektetnek az amerikai csúcstechnológia bővítésébe.

A Chips-törvény pénzinjekciója segít „megnyerni a gazdasági versenyt a 21. században” – ezt mondta Joe Biden fehér házi beszédében.

Today, I signed the CHIPS and Science Act into law, a once-in-a-generation investment in America itself.

A law the American people can be proud of. pic.twitter.com/sS5bGkNQkV

— Joe Biden (@JoeBiden) August 9, 2022

A vállalkozók miatt „vagyok optimista országunk jövőjét illetően” – mondta az elnök, aki szerint „a Chips and Science Act felturbózza a félvezetők Amerikában történő előállítását”.

Amerikai találmány, Ázsiában gyártják

A demokrata politikus egyik fő témája a hivatalba lépése óta, hogy Kína óriási, államilag támogatott beruházásaival szemben meg kell újítani az USA vezető szerepét a csúcstechnológiai innováció terén, és újra kell építeni a hazai ipari bázist.

A félvezetők gyártásának kérdése azért különösen aggasztó az Egyesült Államokban, mivel ezek a mosógépektől kezdve a kifinomult fegyverekig mindenhez nélkülözhetetlenek, ugyanakkor szinte mindet külföldön gyártják, ezért az ország másoktól függ az ellátási láncban.

A félvezetőt ugyan az Egyesült Államokban fejlesztették ki, a Fehér Ház szerint azonban az ország a globális kínálat mindössze 10 százalékát állítja elő. Az amerikai szükségletek háromnegyedét Kelet-Ázsiából elégítik ki.

„A kétpárti Chips Act aláírása történelmi befektetés Amerika jövőjébe. Fellendíti a hazai mikrochipgyártást, biztonságossá teszi ellátási láncainkat, fokozza a hazai kutatást és fejlesztést, ugyanakkor megerősíti nemzetbiztonságunkat” – hangoztatta Neil Bradley, az Amerikai Kereskedelmi Kamara alelnöke.

Joe Biden arra is számít, hogy a Chips-törvényt lelkesedéssel fogadják a választók. A Demokrata Pártnak ugyanis a novemberi félidős választásokon elenyésző kongresszusi többségét kell megvédenie a republikánus hatalomátvételtől.

Az elnök azt üzente honfitársainak, hogy a tanulmányok szerint a gyárak bővítése egymillió munkahelyet fog teremteni a következő hat évben. Ezek „szakszervezethez bekötött munkahelyek” lesznek, ahol „törvényes bért fizetnek” – mondta Biden.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök aláírja a 2022. évi CHIPS and Science Act törvényt a washingtoni Fehér Háznál 2022. augusztus 9-én. Fotó: Demetrius Freeman / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok