Index Vakbarát Hírportál

Pénzt oszt a lengyel rendőrség az Odera folyót károsítók felkutatásáért

2022. augusztus 13., szombat 13:52

Jutalmat ajánlott fel szombaton a lengyel rendőrség annak, aki a lengyel–német határon folyó Odera beszennyezéséért felelősök nyomára vezeti a hatóságokat – közölte szombaton Maciej Wąsik lengyel belügyminiszter-helyettes.

Maciej Wąsik lengyel belügyminiszter-helyettes mintegy 84 millió forintnak megfelelő jutalmat jelentett be.

A rendőrség főparancsnoka ma egymillió złoty jutalmat ajánlott fel annak, aki segít leleplezni ennek az ökológiai katasztrófának a felelőseit

– közölte a belügyminiszter-helyettes.

A lengyel kormányfő mentegetőzik

A környezeti katasztrófa miatt belföldön és a folyó túlpartján fekvő Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt, mondván, nem lépett időben a környezeti katasztrófa ügyében. A mérgezés első jeleit július végén észlelték, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő viszont úgy nyilatkozott, hogy csak „augusztus 9-én vagy 10-én” tájékoztatták a történtekről.

Teljesen világos, hogy én túl későn szereztem erről tudomást. Az illetékes szerveknek kutya kötelességük lett volna előbb szólni erről

– jelentette ki a lengyel kormányfő.

A kormányfő augusztus 12-én leváltotta posztjáról Przemysław Dacát, a lengyel vízügyi hatóság vezetőjét és Michał Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt, mert megítélése szerint túl lassan intézkedtek.

Azonosítatlan méreg pusztította a folyót

Mateusz Morawiecki elismerte, hogy az Oderában súlyos pusztulást végzett az egyelőre azonosítatlan méreg, és a folyónak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy az élővilága regenerálódjon.

Az Odera Csehországban ered, majd a lengyel–német határon folyik, végül visszakanyarodik Lengyelországba, ahol a Balti-tengerbe ömlik – írja az MTI.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter szombaton megerősítette, hogy a lengyel és a német mérések is ugyanarra jutottak, nem találtak higanymérgezésre utaló nyomot a folyó vizében, ugyanakkor a víz sószintje megemelkedett. Az ügyet a lengyel ügyészség is vizsgálja.

(Borítókép: A beszennyezett Odera folyó a lengyel–német határon 2022. augusztus 13-án. Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok