Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Salman Rushdie támadója ellen

2022. augusztus 13., szombat 21:13

Gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt vádat emeltek Hadi Matar ellen, aki egy New York-i pódiumbeszélgetésen megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit–amerikai írót.

Az ügyészség közleményében azt írta: vizsgálja, hogy milyen tervezés és előkészületek előzték meg a támadást, és lehet-e bővíteni a vádpontokat. A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálásakor arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával – tájékoztatott az NBC hírtelevízió.

Matar Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála. Pontos indítékát egyelőre nem tudni.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte ügynöke, Andrew Wylie. Rushdie jelenleg lélegeztetőgépen van.

Több millió dolláros vérdíjat tűztek ki rá

Salman Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben az író megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban. Egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a fejére kitűzött vérdíjat.

Sokan gratuláltak az elkövetőnek

Iránban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletkísérletre, de az állami befolyás alatt álló, keményvonalas lapok méltatták a támadót.

Ezernyi gratuláció annak a bátor és kötelességtudó embernek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban

– írta szombaton a Kajhán című iráni lap, melynek főszerkesztőjét a legfőbb vallási és politikai vezető nevezi ki.

A lap hozzátette: „Meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát.”

A támadás óta számos nyugati politikai vezető, többek között a brit miniszterelnök és a német kancellár is megdöbbenésének adott hangot a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki Rushdie-nak.

A világnak szüksége van ilyen emberekre, akiket nem tud megfélemlíteni a gyűlölet, és bátran kiállnak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett

– írta Olaf Scholz német szövetségi kancellár szombat este a Twitteren.

Rovatok