Index Vakbarát Hírportál

Nógrádi György: Az Egyesült Államok célja Kína feldarabolása

2022. augusztus 14., vasárnap 19:58

Az Egyesült Államok célja az, hogy szétverje, darabokra szakítsa Kínát – ezt mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang nevű YouTube-csatornán.

Tajvannál azt követően feszült pattanásig a helyzet, hogy két hete Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke hivatalos látogatást tett a szigeten, amelyet Kína magának követel. Kína ezután a Tajvani-szorosban hadgyakorlatba kezdettamely még most is tart. A tajvani konfliktus legfrissebb fejleménye az volt, hogy vasárnap amerikai törvényhozók landoltak a szigeten.

Nógrádi György egy Münchenben rendezett előadáson válaszolt hallgatói kérdésekre, és megkérdezték tőle azt is, hogy mit gondol Kína helyzetéről és a konfliktusról, mire azt mondta: szerinte ma az Egyesült Államok célja Kína szétverése, ahhoz hasonlatosan, ahogy a Szovjetunió is szét akarta verni Kínát a hidegháború idején. 

„Ma az USA mondja azt, és a Nyugat, hogy szét kell verni Kínát, és szét kell szakítani. Véleményem szerint nem lehet megcsinálni, és rendkívül komoly válság lesz Kína és a Nyugat közt” – fogalmazott, majd hozzátette: 

Meglátjuk, hogy ez a válság elvezet-e egy háborúig. Én remélem, hogy nem, de nem kötnék rá fogadást.

A teljes adás itt megtekinthető: 

(Borítókép: Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke heti sajtótájékoztatóján beszél az Egyesült Államok Capitoliumában 2022. augusztus 12-én. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP)

Rovatok