Index Vakbarát Hírportál

Pont annyira tartják szövetséges országnak Magyarországot az ukránok, mint az oroszokat

2022. augusztus 21., vasárnap 09:04 | aznap frissítve

Egy májusi kutatás szerint, amelyet az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation végzett, az ukrán lakosok véleménye jelentősen megváltozott arról, hogy mely országok tartoznak Ukrajna szövetségesei közé. A három legfontosabb szövetségesnek Lengyelországot, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot nevezték meg. A Magyarország szövetségesi mivoltáról alkotott véleményük a tavalyi 7 százalékhoz képest 0 százalékra csökkent.

A reprezentatív közvélemény-kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire változtatta meg a háború a lakosság vélekedését Ukrajna legerősebb szövetségeseiről. Az adatokat egy korábbi, 2021 februárjában végzett kutatás eredményeivel vetették össze − írta meg az Átlátszó

A 2021. februári felmérés szerint Ukrajna három fő szövetségese az Egyesült Államok (38 százalékkal), Lengyelország (35 százalékkal) és Németország (28 százalékkal) volt. Idén májusban az ukrán válaszadók fő szövetségesüknek Lengyelországot nevezték meg 65 százalékkal, ezt követte 63 százalékkal az Egyesült Államok. A legnagyobb mértékű növekedéssel − 5 százalékról 66 százalékra nőtt a megbecsültsége − az Egyesült Királyság csatlakozott a listához.

Magyarország szövetségesi megítélése az ukrán lakosok oldaláról erősen negatív. Az eddig sem túl magas 2021-es 7 százalék helyett májusban az ukrán válaszadók 0 (nulla) százaléka gondolta Magyarországról azt, hogy fontos szövetséges állam. Így India, Belarusz és 

Oroszország mellett állunk a lista alján,

velük megegyező értékkel.

Jelentősen csökkent az ukránok Németországról (14 százalékkal), Grúziáról (13 százalékkal) és Belaruszról mint szövetségesről alkotott korábbi kedvező véleménye is. Azonban Franciaország 6 százalékkal, Törökország pedig 4 százalékkal javított a megítélésén.

(Borítókép: Menekülő emberek Irpinyben 2022. március 7-én. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok