Index Vakbarát Hírportál

Odavannak a helyért az oroszok, ahol zúg az ukrán himnusz

2022. augusztus 21., vasárnap 18:34

Újabban ukrán himnusszal köszöntik a Finnországba érkező orosz turistákat.

Mindennap szép számú tömeg gyűlik össze a kelet-finnországi Imatra városában egy hídon, amely az északi ország egyik legismertebb természeti látványosságára, az Imatrankoski-zuhatagra néz.

A nyári időszakban, valamint szentestén és szilveszterkor este hatkor megnyitják a folyó csaknem százéves gátját, és ilyenkor a finn zeneszerző, Jean Sibelius zenéjének hangjaira víz zúdul a híd alá.

Kivált az orosz turisták körében népszerű látványosság.

Még Nagy Katalin orosz cárnő is meglátogatta az akkor még természetes vízesést, az Imatrankoskit 1772-ben, a közeli Kruununpuisto nemzeti parkot pedig I. Miklós cár alapította hét évtizeddel később.

Július vége óta azonban az orosz határtól „egyköpésnyire” fekvő Imatra városa az orosz invázió elleni tiltakozásul Sibelius helyett az ukrán himnusszal kezdi a műsort.

Ennek ellenére sokan nézik megilletődve a finn nevezetességet, és nem tiltakoznak azok után sem, hogy Helsinkiben felmerült, vízummal kellene korlátozni az orosz turisták beléptetését – tudósított a helyszínről a francia hírügynökség, az AFP.

Russian tourists visiting Finland greeted with Ukrainian anthemhttps://t.co/WaddzGJr37 pic.twitter.com/gUqYAajVdt

— AFP News Agency (@AFP) August 15, 2022

Az orosz turisták megértők

Finnország, amelynek 1300 kilométeres a közös határa Oroszországgal, fontolóra vette, hogy korlátozza az oroszok számára kiadott turistavízumokat.

„Ez nem jó hír azoknak az oroszoknak a számára, akik szeretik Finnországot” – mondta egy 44 éves orosz turista, aki a családjával látogatott az Imatrankoski-zuhataghoz. „Ugyanakkor megértjük a finn kormányt” – tette hozzá Mark Kosik, aki felhívta a figyelmet, hogy hazájában olyanok is élnek, akik nincsenek elragadtatva a háborútól.

Nem minden orosz támogatja Putyint. Ezt a finn kormánynak és az embereknek tudniuk kell.

Az ukrán himnusz a közeli Lappeenranta városában is felcsendül minden este a városházánál, az orosz turisták által kedvelt bevásárlóközpontok közelében.

„Így fejezzük ki Ukrajna határozott támogatását, és elítéljük az agressziót” – mondta Kimmo Jarva, Lappeenranta polgármestere.

A városba sok orosz látogat. Ruhát és kozmetikumokat vásárolnak. Számos autón orosz rendszámtábla látható. A keleti szomszédságból érkező turisták azonban az ukrajnai háború miatt elégedetlenséget váltottak ki Finnországban.

A finnek 58 százaléka támogatja az orosz turistavízumok korlátozását – ez derült ki a finn közszolgálati műsorszolgáltató, az YLE múlt héten közzétett felméréséből.

„Nem látok más módot arra, hogy az orosz politikusokat elgondolkodtassuk” – mondta az 57 éves lappeenrantai Antero Ahtiainen, aki szerint nagyon erősen kellene korlátozni az oroszok beutazását. Semmi kifogása az egyes turisták ellen, a háború óta azonban saját bevallása szerint másként viszonyul az oroszokhoz.

A növekvő elégedetlenség hatására a finn külügyminiszter tervet terjesztett elő az oroszok számára kiadott turistavízumok korlátozására. Finnország Oroszország egyetlen uniós szomszédja, amely nem korlátozza az orosz állampolgárok számára kiadott turistavízumok számát.

A schengeni rendszer és a finn törvények nem teszik lehetővé az állampolgárság alapján történő vízumtilalmat, Finnország azonban megszabhatja, hogy naponta hány vízumot ad ki – közölte a finn külügyminiszter.

Pekka Haavisto bejelentette, hogy az orosz állampolgároknak szeptembertől tizedannyi vízumot fognak kiadni, mint most.

A határ menti kapcsolatok

Jóllehet most sok finn nem örül az orosz látogatóknak, a határvidék két oldalán élő emberek hagyományosan szoros kapcsolatban élnek egymással.

„Szentpéterváron sokaknak van finnországi nagyszülője, mint például a feleségemnek” – példálózott Kosik, aki családjával minden évben ellátogat Finnországba.

Az orosz turisták számos, finn határ menti város számára jelentős bevételi forrást jelentenek.

Miután Oroszország július 15-én feloldotta a járvány okozta kiutazási korlátozást, a Finnországba tartó orosz turisták száma folyamatosan nőtt.

A számok még mindig alacsonyabbak a járvány előtti forgalomnál. Júliusban több mint 230 ezer határátlépést regisztráltak – a júniusi 125 ezerhez képest.

A vállalkozások számára kétségtelenül bevételkieséssel járna az orosz turisták elmaradása – szögezte le Lappeenranta polgármestere.

Ugyanakkor Jarva szerint az orosz turistavízumok korlátozásának komoly támogatottsága van a lakosság körében.

„Döntést kell hoznunk, miközben Ukrajna mögött sorakozunk fel” – érvelt a polgármester.

(Borítókép: Az Imatrankoski-zuhatag 2022. augusztus 12-én. Fotó: Alessandro Rampazzo / AFP)

Rovatok