Index Vakbarát Hírportál

Bébikrokodiltól a viperagyíkig mindent hazacsempészett egy amerikai férfi

2022. augusztus 25., csütörtök 15:35

Bűnösnek vallotta magát szerdán egy kaliforniai férfi, aki több mint 1700 vadállatot csempészett be az Egyesült Államokba, köztük hatvan hüllőt a ruházatába rejtve.

A harmincéves, oxnardi illetőségű Jose Manuel Perez és bűntársai 2016-tól idén februárig a közösségi médiát használták arra, hogy megszervezzék a vadon élő állatok csempészését Mexikóból és Hongkongból. Az állatok többsége hüllő volt, köztük yucatáni és mexikói dobozteknősök, bébikrokodilok, mexikói dobozteknősök, viperagyíkok – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A veszélyeztetett fajok kereskedelméről szóló nemzetközi egyezmény értelmében az állatok engedély nélküli behozatala illegális.

Ruháiban hatvan hüllőt is hazavitt

Az MTI szerint Perez úgynevezett átkelési díjat fizetett bűntársainak, hogy az állatokat Mexikóból a texasi El Pasóba vigyék, majd onnan családja Ventura megyei otthonába szállíttatta őket. A csempészett vadállatokat végül az Egyesült Államokban értékesítette.

Több alkalommal egyébként Perez maga is elutazott Mexikóba, február 25-én tartóztatták le, amikor hatvan hüllőt rejtett el a ruháiban zsákokban, és így próbált meg bejutni az Egyesült Államokba. Az út során három állat elpusztult.

A hatóságok becslése szerint a csempészett hüllők értéke mintegy 739 ezer dollár (több mint háromszázmillió forint) volt.

Perez, miközben óvadék ellenében szabadlábon volt, júniusban Tijuanába menekült, azonban elfogták, és visszakerült az Egyesült Államokba. A december 1-jei ítélethirdetéskor akár húsz év börtönbüntetésre is számíthat.

Rovatok