Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron: Egyetlen tanár se kezdhesse a karrierjét havi nettó kétezer eurónál kevesebbért

2022. augusztus 25., csütörtök 15:45

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön ígéretet tett a pedagógusbérek emelésének folytatására annak érdekében, hogy egy pályakezdő tanár kezdő havi fizetése ne legyen kevesebb nettó kétezer eurónál.

A francia rektori konferenciának a párizsi Sorbonne Egyetemen tartott tanévnyitóján elmondott beszédében az államfő jelezte, hogy folytatódik a pedagógusok bérének két évvel ezelőtt megkezdett emelése azért, hogy „egyetlen tanár se kezdhesse a karrierjét havi nettó kétezer eurónál kevesebbért”.

Ez mintegy tízszázalékos fizetésemelést tesz lehetővé a jelenlegi helyzethez képest

– mondta Emmanuel Macron.

Tanárhiány generálta a béremelést

Az elnök azt javasolta a tanároknak, hogy önkéntes alapon vállaljanak külön feladatokat pluszbérezésért, például egyéni foglalkozást a tanulókkal.

A most kezdődő tanévben mintegy négyezer tanári állás betöltetlen maradt az oktatási tárca által közzétett adatok szerint. A középiskolákban az MTI szerint leginkább francia-, német-, fizika-, kémia- és matematikatanárból van hiány.

A tanárhiány miatt – amelynek oka elemzők szerint elsősorban az alacsony bérezés – akár órák is elmaradhatnak egy-egy franciaországi intézményben.

A pedagóguspálya európai válsága

A francia parlament júniusban közzétett jelentése szerint azonban a jelenség nemcsak Franciaországra jellemző: valamennyi európai uniós államban egyre nagyobb nehézséget okoz betölteni a tanári állásokat, ami a pedagóguspálya vonzerejének európai válságára utal.

A magyar oktatásból 16 ezer tanár hiányzik, és egyre rosszabb lesz a helyzet, mert október végén ez a szám tovább emelkedhet. 

Még mindig tisztázatlan, hogy az iskolák hogyan oldják meg az oktatást, ugyanis a pedagógushiány egyre nagyobb problémát okoz. A tanárhiány Magyarországon leginkább az informatikát és a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok között jelentkezik, de már a kisebbek nevelése is kérdéses.

Amint arról már az Index is beszámolt, a Diákok a Tanárokért mozgalom szeptember 2-ra évnyitó tüntetést szervez Budapest belvárosában, amelyhez mindkét pedagógus-szakszervezet bejelentette már a csatlakozását.

(Borítókép: BSIP / Universal Images Group via Getty Images)

Rovatok