Index Vakbarát Hírportál

Péntekig kellene részlegesen nyilvánossá tenni a Trump házában tartott házkutatásról szóló nyilatkozatot

2022. augusztus 26., péntek 08:33

Az illetékes bíróság még előző nap döntött így, miután elfogadta az igazságügyi tárca érveit a titkosítás egy része fenntartásának szükségességéről.

Helyi idő szerint péntek délig kell nyilvánossá tennie az amerikai igazságügyi minisztériumnak a Donald Trump floridai házában tartott FBI-házkutatáshoz kapcsolódó eskü alatt tett nyilatkozatot egyes részletek kitakarásával – adta hírül az MTI.

Az illetékes bíróság még csütörtök délután döntött így, miután a minisztérium a bírósági határozat alapján eljuttatta, melyik részeket tartaná távol továbbra is a nyilvánosságtól.

Az ügyben eljáró Bruce Reinhart bíró közölte, hogy megalapozottnak találta a minisztérium érveit, hogy a nyilatkozat egyes részeit miért nem fedné fel. Mint fogalmazott, áttekintette az érveket, ismeri a házkutatásra kiadott végzést, valamint az ahhoz kapcsolódó eskü alatti hatósági nyilatkozatot, így ezek alapján elfogadta a szöveg javasolt elemeinek kitakarását.

Az érintett részletek ugyanis felfednék a tanúk és eljáró hatósági személyek, valamint további érintettek személyét, emellett a nyomozás stratégiáját, irányát, fókuszát és forrásait is nyilvánosság elé tárná, ahogy a vádesküdtszékre vonatkozó információkat, amelyet a szövetségi törvények védenek.

A bíró több nagy médium kérésének adott helyt még a múlt héten, amikor úgy döntött, hogy a volt elnök floridai ingatlanjában tartott FBI-házkutatás részletei a nyilvánosságra tartoznak, az ügy „példanélkülisége” miatt.

Ugyanakkor Reinhart lehetőséget adott a kormányzati szervezetnek arra, hogy csütörtökig javaslatot tegyen arra, mely részeket szeretné kitakarva hagyni a nyilvánossá tett dokumentumban.

Az igazságügyi minisztérium korábban abba nem egyezett bele, hogy teljes egészében bemutassa az eskü alatti nyilatkozatot, amit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselője tett, amikor végzést kért a bejelentés nélküli intézkedés lefolytatására. A

tárca többször hangoztatott álláspontja szerint a teljes nyilvánosság sértené a nyomozás érdekeit.

Az igazságügyi minisztérium két héttel ezelőtt magát a végzést, annak bizonyos részleteit nyilvánosságra hozta, de a dokumentumból az nem derült ki, hogy pontosan miért indult a hatósági intézkedés a Mar-a-Lago rezidencián, ahonnan több tucat doboznyi irattal távoztak.

A médiumokon kívül több republikánus politikus is követelte, hogy kerüljön nyilvánosságra a teljes nyilatkozat. Véleményük szerint a közvéleménynek joga van tudni, hogy pontosan milyen ügyben jártak el az FBI nyomozói, amikor augusztus 8-án megjelentek a volt elnök ingatlanánál.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Chet Strange/Getty Images)

Rovatok