Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosak lehetnek a Trumpnál tartott házkutatás nyomozati iratai

2022. augusztus 19., péntek 06:28

A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után, eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja – döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.

A floridai West Palm Beach bíróságán azután tartottak meghallgatást, hogy több amerikai médium is az FBI által tartott házkutatáson készült fontos dokumentum nyilvánosságát követelte. Ebből kiderülne, hogy pontosan mit kerestek a nyomozók a volt elnök ingatlanában. Az Igazságügyi Minisztérium kitart amellett, hogy a vizsgálat érdekei nem teszik lehetővé a nyilvános betekintést.

A médiumok jogi képviselői szerint a minisztérium eljárásának példa nélküli jellege támasztja alá igényüket. Ahogy Chuck Tobin, az AP hírügynökség ügyvédje fogalmazott, „amit nem láthatunk, azt nem tudjuk elhinni”.

A bíró szerint nyilvánosságra hozható

Az Igazságügyi Minisztérium magas rangú nemzetbiztonsági jogásza a dokumentum zárt minősítésének fenntartása mellett foglalt állást. Jay Bratt az MTI szerint megismételte a tárca álláspontját, miszerint a nyilatkozat zárt minősítésének feloldása olyan térképet adna a kezdeti szakaszban járó nyomozásról, amely felfedné a szövetségi ügynökök és ügyészek további lépéseit.

Bruce Reinhart bíró a két fél érveit meghallgatva közölte: már nincs meggyőződve arról, hogy a teljes dokumentumot el kell zárni a nyilvánosság elől. Azt is közölte, hogy bizonyos részek kitakarása mellett a nyilvánosság megismerheti a Donald Trump floridai ingatlanában tartott házkutatáson készült eskü alatt tett nyilatkozatot. A Palm Beach-i szövetségi körzeti bíró ugyanakkor lehetőséget adott az Igazságügyi Minisztérium jogi képviselőinek arra, hogy javaslatot tegyenek, mely részek kitakarása mellett tudnának eleget tenni a nyilvánosságra hozatalról szóló döntésnek. A bíró erre egy hetet adott a kormányzati szervnek. Bruce Reinhart augusztus 5-én kiadta a házkutatásról szóló végzést, amelynek birtokában két nappal később az FBI nyomozói megjelentek a Palm Beach-i ingatlannál.

A házkutatás során mintegy 20 doboznyi iratot foglaltak le.

Az iratok egy részének titkosságát egy hete már feloldotta a washingtoni igazságügyi tárca, amiből az derült ki, hogy a hatóság a Donald Trumpnál talált iratok egy részét titkos és szigorúan titkos minősítésűnek tartja. Donald Trump vitatja a dokumentumok minősítését, ahogy mondta, azt – még hivatali ideje alatt – feloldotta. A kongresszus republikánus képviselői a héten sajtótájékoztatón követelték a házkutatáson készült dokumentumok széles körű nyilvánosságát.

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök felszólal a CAPC-konferencián 2022. augusztus 6-án a texasi Dallasban. Fotó: Brandon Bell/Getty Images)

Rovatok