Index Vakbarát Hírportál

Trump nem válogat, ha ki kell nyírni republikánus ellenfeleit

2022. augusztus 17., szerda 07:22

A Donald Trump korábbi amerikai elnök által támogatott jelölt, Harriet Hageman győzelmét hozta a nagy érdeklődéssel várt republikánus előválasztás Wyoming államban; Liz Cheney, a Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának egyik vezetője vereséget szenvedett.

Az előválasztás tétje az volt, hogy ki indulhat jelöltként a novemberi kongresszusi választáson Wyoming állam kongresszusi körzetében. Kérdés volt, hogy esélyt kap-e képviselőházi székének megvédésére Liz Cheney, aki az eddigi képviselő, Dick Cheney korábbi alelnök (2001–2009) lánya. Dick Cheney Donald Trump egyik leghangosabb kritikusa volt.

Egyébként Cheney képviselő az alelnöke a 2021. január 6-i washingtoni zavargások, a Capitolium ostromának körülményeit vizsgáló demokrata vezetésű bizottságnak, és egyike volt annak a tíz republikánus kongresszusi képviselőnek, akik 2021 januárjában megszavazták a Donald Trump elnöki eltávolításáról szóló indítványt.

A tíz republikánus képviselő közül négyen visszaléptek, négyen pedig vereséget szenvedtek a Wyoming, Washington, Michigan és Dél-Karolina államokban tartott előválasztásokon. Vagyis Trump tíz ellenfeléből nyolcat már sikerült semlegesíteni.

Liz Cheney elismerte vereségét az előválasztáson, ugyanakkor közölte, hogy tovább harcol Donald Trump ellen. Wyoming állam előválasztását Harriet Hageman nagy fölénnyel nyerte meg, győzelme tovább erősíti a volt elnök befolyását a Republikánus Párton belül.

A demokraták is előválasztást tartottak

Az államban a demokraták is megtartották a képviselőházi előválasztást, amelynek győztese Grey Bull lett. Bull a republikánus jelölt ellenfele lesz a november 8-i félidős kongresszusi választáson.

Alaszkában szintén kedden tartották az előválasztást. A republikánusoknál a kérdés ott is az, hogy miként szerepelnek a Donald Trump által támogatott jelöltek, és mennyi szavazatot szereznek a politikájával kritikus republikánusok. Az előválasztás eredménye egyelőre nem ismert.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Anna Moneymaker/Pool/Getty Images)

Rovatok