Index Vakbarát Hírportál

Tüntetnek a britek az energiaszámlák kifizetése ellen

2022. augusztus 26., péntek 06:55

A York-i Egyetem kutatása szerint a brit háztartások kétharmadában télre beáll az energiaszegénység, amennyiben a brit kormány a tervei szerint megvonja az energiaár-támogatást.

A York-i Egyetem tanulmánya szerint jelenleg 18 millió család fordítja jövedelmének több mint 10 százalékát energiára. A gáz- és villamosenergia-szabályozó Ofgem februárban lehetővé tette beszállítói számára, hogy a gázárak emelkedésére reagálva 54 százalékkal emeljék a maximális összeget, amelyet évente kiszámlázhatnak az ügyfeleknek – írja az Euronews.

A jelenlegi ársapkát októberben módosíthatják további 70 százalékos áremeléssel.

Megállíthatatlanul nőnek az energiaárak

Az áremelés után háztartásonként 4100 euróba (1 685 592 forint) kerülhet az átlagos éves energiaköltség, amire még soha nem volt példa, és januárban még tovább növekedhet a számlákon szereplő összeg.

A kis-, illetve mikrovállalkozások sínylik meg az áremelkedést a leginkább, amelyek az Egyesült Királyságban a vállalkozások 99 százalékát teszik ki. Ezek jobbára 50 főnél kevesebbet foglalkoztatnak és 75 százalékukban kizárólag a tulajdonos dolgozik. A kisvállalkozások fele attól tart, hogy be kell zárnia az energiaszámlák miatt.

Az alulról szerveződő Don’t Pay UK mozgalom a résztvevői szerint a szolidaritásról szól, különösen azokkal, akik kénytelenek választani otthonuk fűtése és családjuk élelmezése között. Elégedetlenségüket fokozta, hogy az energiacégek bevétele növekszik. 

A mozgalom jelmondata: „Ne fizesd ki a számlád!”

A mozgalom fő üzenete a „Ne fizesd ki a számlád!” felkiáltás. Október 1-ig bővítenék a támogatói kört akkora létszámúra, hogy a kormányt az energiacégekkel együtt rákényszerítsék a terhek újragondolására. Eddig több mint 113 ezren csatlakoztak, és a szám valószínűleg tovább emelkedik a pénteki nemzeti akciónap után.

A National Energy Action jótékonysági szervezet szerint évente tízezer ember halálához vezet a hideg, fűtetlen háztartás, mert szívrohamot, szélütést, hörghurutot és más súlyos betegségeket kapnak.

Valószínűsítik az egészségügyi kockázatok súlyosbodását, mivel a brit családoknak közel háromszor magasabb gáz- és villanyszámlát kell fizetniük, mint bármikor az 1970-es évek óta.

Rovatok