Index Vakbarát Hírportál

Jódtablettákat osztanak az erőműnél, egyre nő a pánik Zaporizzsjában

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalójaa

Index
2022.08.26. 09:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Fegyveres Erők megsemmisítették a 98. légideszant-hadosztály egyik orosz ejtőernyős ezredének kommunikációs központját Dudcsanyban és a lőszerraktárát Novovoszkreszenszkében (Herszoni terület) – írta az UkrajinszkaPravda az ukrán déli hadműveleti parancsnokságtól származó információk alapján. 

    A tájékoztatás szerint 20 katona halt meg, és két járművet semmisített meg az ukrán légicsapás. A légierő emellett Arkanhelszkében és Burhanivkában is katonai egységeket és lőszerraktárakat támadott, míg Novovoszkreszenszkében az orosz légvédelmi rendszer volt a célpont. 

  • Az orosz hadsereg megtámadta a Szlavjanszkban található műszaki iskolát. Ezt a város polgármestere, Vadim Liah jelentette be a közösségi oldalán.

    A támadásnak nem volt halálos áldozata, közölte a polgármester, aki hozzátette: az újabb orosz akció az evakuálás folytatására kényszeríti a lakosságot. 

    Korábban arról számoltak be, hogy augusztus 24-én az inváziós erők rakétatámadást indítottak egy vasútállomás ellen a Dnyipropetrovszk régióbeli Csaplino faluban, írja az Unian hírügynökség.

    Éjfél körül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében 22 halottról számolt be, akik közül öten egy autóban égtek bent, és meghalt egy 11 éves fiú, aki egy házban tartózkodott, amelyet eltalált az egyik orosz rakéta.

  • Egy hackercsoport által online értékesített minősített katonai dokumentumokkal kapcsolatos adatszivárgás hatását vizsgálja a NATO – számolt be a BBC. Az adatok között a NATO-szövetségesek által Ukrajnában használt fegyverek tervrajzai is szerepelnek. 

     Az MBDA Missile Systems nevű cég elismerte, hogy adatai ott voltak a rejtett információk között, de állításuk szerint egyik titkosított fájl sem tartozik a céghez.

    A franciaországi székhelyű páneurópai vállalat azt is közölte, hogy információit egy feltört külső merevlemezről szerezték meg, egyúttal leszögezték, hogy együttműködnek az olaszországi hatóságokkal, ahol az adatszivárgás történt.

    Az orosz és angol fórumokon tevékenykedő kiberbűnözők az ellopott adatokból 80 GB-ot 15 bitcoinért (körülbelül 18 000 fontért) értékesítettek, és azt állították, hogy eddig legalább egy ismeretlen vevőnek adták el az információkat.

  • Ukrajna az elmúlt héten 7 orosz lőszerraktárt semmisített meg. Natalia Humeniuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokság szóvivője elmondta, hogy az orosz lőszerraktárak kiiktatása fő prioritás Kijev számára, és valószínű, hogy a hét végéig még több lőszerraktár lesz a célpontjuk.

  • Értekezletet tartottak a zaporizzsjai hatóságok a kiürítés előkészítésére, amennyiben robbanás történne a zaporizzsjai atomerőműben – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A találkozót Olekszandr Sztaruk, a Zaporizzsja megyei katonai igazgatás vezetője vezette. A felek megvitatták a lakosság értesítésének és a gyülekezési helyek megszervezésének részleteit evakuálás esetén.

    Úgy fogalmazott, hogy már kidolgozták a lakosság sürgős tájékoztatási rendszerét a cselekvés menetéről konkrét veszélytípusok esetére.

    Emellett több olyan tervet is kidolgoztak, amelyek az ideiglenesen megszállt és ellenőrzött területekre vonatkozik. Ezek számba veszik a civilek evakuálására vonatkozó összes lehetőséget, illetve akadályt.

  • Továbbra is igyekszik elkerülni az általános mozgósítás meghirdetését Vlagyimir Putyin orosz elnök, amit az az általa aláírt rendelet is bizonyít, amely az orosz fegyveres erők létszámát csak szerény számban növeli – írja jelentésében az Institute for the Study of Wae (ISW).

    Az Unian a jelentés alapján azt írja, hogy az orosz hadsereg valószínűleg szeretné helyrehozni az invázió okozta eddigi károkat, és erőt gyűjteni a katonai műveletek további folytatásához.

  • „A zaporizzsjai atomerőmű területén ég az erdő. Ma Energodar, Melitopol és Herszon több órára áramellátás nélkül maradt. Ezt a zaporizzsjai atomerőmű áramellátásának megszakadása okozta, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fegyvereseinek provokációi miatt következett be. A fennakadást viszont egy tűz és egy rövidzárlat idézte elő az elektromos vezetékeken” – idézi az orosz TASZSZ hírügynökség Vlagyimir Rogov, a régió katonai-polgári közigazgatás főtanácsának tagja Telegram-üzenetét. 

    A poszthoz csatoltak olyan műholdképeket, amelyek füstöt mutatnak az erőmű közelében lévő területen.

    A hírügynökség és az orosz hatóságok szerint az ukrán erők az utóbbi időben több csapást mértek az erőmű területére, drónok, nehéztüzérség és több rakétavető segítségével. A támadásokat a legtöbb esetben a légvédelmi rendszerek visszaverték, de a lövedékek már eltalálták az infrastruktúrát, és a nukleáris hulladéktároló területét is. 

  • Az Egyesült Államokba még mindig több száz millió dollár értékben özönlenek az orosz árucikkek, mert nem akarják, hogy az amerikai lakosság fizesse meg az intézkedések árát. 

    Hiába Joe Biden ígérete, miszerint megsemmisítő csapást mérnek Vlagyimir Putyin országára, egyelőre csak olyan termékekre érvényesek a korlátozások, mint a vodka, a gyémánt vagy az üzemanyag. Több száz egyéb orosz termék azonban változatlanul importálható az Egyesült Államokba. 

    Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 3600 hajó érkezett amerikai kikötőkbe orosz fával, fémmel, gumival és egyéb áruval megrakva – írja az Associated Press. Léteznek olyan importcikkek, amelyek betiltása sokkal nagyobb károkat okoz az amerikai gazdaságban, mint Oroszországban. Bizonyos termékek beszerzését meg lehet oldani alternatív források segítségével, másoknál azonban fel sem merülhet ez a lehetőség. 

    A műtrágya például ilyen: ennek a behozatalát kimondottan támogatja a washingtoni kormányzat, a februári invázió óta több mint száz szállítmány érkezett az országba. 

  • Mind Oroszország, mind pedig Ukrajna alkalmazott kazettás bombákat a fél éve tartó háborúban – állítja a kazettás bombák minél szélesebb körben való betiltását követelő, genfi központú szervezet jelentése. 

    A háború kezdete óta több száz ilyen támadás esett már meg az országban – közölte a nemzetközi civil szervezet egyik munkatársa az Euronewsszal. Az év első felében már hétszáz halálos áldozatot követeltek az ilyen jellegű támadások – tette hozzá. 

    A kazettás bombák alkalmazását tiltó nemzetközi egyezményt sem Oroszország, sem pedig Ukrajna nem írta alá – hívta fel a figyelmet a Human Rights Watch nevű civil szervezet egyik munkatársa. A szervezet igazgatója szerint az ukrán haderő kétszer, az oroszok azonban jóval többször folyamodtak a kazettás bombákhoz. 

  • Összesen 7192 fő lépett be csütörtökön Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 10 291 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna és a világ csak hajszál híján kerülte el a sugárkatasztrófát, mivel a zaporizzsjai atomerőműben órákra megszűnt az áramszolgáltatás a területet ért orosz ágyúzás miatt, amit Moszkva tagadott.

    Zelenszkij elmondta, hogy az orosz lövések csütörtökön tüzet okoztak egy közeli szénerőműben, ami miatt a reaktorkomplexum, Európa legnagyobb ilyen létesítménye, lekapcsolódott az elektromos hálózatról.

    A tartalék dízelgenerátorok biztosították az erőmű hűtési és biztonsági rendszerei számára létfontosságú áramellátást – tette hozzá az elnök, dicsérve az ukrán technikusokat, akik az orosz hadsereg felügyelete alatt működtetik az erőművet.

    Ha az áramszünet után nem reagált volna gyorsan az állomás személyzete, akkor máris kénytelenek lettünk volna szembenézni egy sugárzási baleset következményeivel

    jelentette ki Zelenszkij az esti beszédében.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el. 

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok