Index Vakbarát Hírportál

Shaquille O'Nealt hívta segítségül az ausztrál kormányfő

2022. augusztus 27., szombat 08:07

Az egykori amerikai kosárlabdasztár, Shaquille O'Neal segíteni fog Ausztrália új kormányának az őslakosok parlamenti képviseletét célzó reformok végrehajtásában – közölte Anthony Albanese miniszterelnök szombaton.

Az ausztrál kormányfő az őslakosok reformjához az NBA-legenda Shaquille O'Nealt hívta segítségül. Anthony Albanese balközép Munkáspárti kormánya népszavazást kezdeményezett az alkotmány módosításához, hogy az őslakosok elismerését és a velük való konzultáció kötelezővé tételét az életüket érintő döntésekről belefoglalják az alaptörvénybe. A népszavazásban a kormány az őslakosok parlamenti helyéről is kérdést fog intézni.

„Itt vagyok az önök országában, bármire szükségük van, csak szóljanak” – mondta O'Neal az ausztrál miniszterelnöknek egy Sydney-ben tartott sajtótájékoztatón a Reuters szerint.

Küzdelem a társadalmi igazságosságért

Linda Burney őslakos ügyekért felelős miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy O'Neal kérte a részvételét, és „nemes feladatnak” nevezte a változásra irányuló erőfeszítéseket. Albanese elmondta, hogy O'Neal, aki négyszeres NBA-bajnok, az Egyesült Államokban már többször dolgozott a társadalmi igazságosságért és „felemelte a perifériára szorult embereket”.

„A lehető legszélesebb körű támogatást akarjuk kiépíteni, és olyan emberekkel akarunk együttműködni, akik különösen a fiatalokkal, de a társadalom minden rétegével kapcsolatot tudnak teremteni” – mondta Albanese, aki hozzátette, a kosárlabdasztárnak megvan a tapasztalata ahhoz, hogy „összehozza a különböző hátterű embereket, ami összhangban van a mi megközelítésünkkel”. O'Neal beleegyezett, hogy videókat készít a témában – mondta a miniszterelnök.

A Munkáspárt a májusi választási kampánya során népszavazást javasolt, mielőtt véget vetett a konzervatív liberális-nemzeti koalíciós kormányok csaknem egy évtizedes kormányzásának.

Ausztrália őslakosai generációk óta küzdenek azért, hogy elismertessék az európai gyarmatosítás, vagyis az 1700-as évek óta elszenvedett igazságtalanságokat. Az 1901-ben életbe lépett alkotmány nem tesz említést az ország őslakosairól.

Rovatok