Index Vakbarát Hírportál

Julian Assange fellebbezést nyújtott be kiadatása ellen

2022. augusztus 27., szombat 07:39

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange ügyvédei fellebbezést nyújtottak be az Egyesült Államoknak történő kiadatása ellen, miközben az ENSZ emberi jogi vezetője támogatja az ausztrál férfi ügyét.

A WikiLeaks kiszivárogtatóportál alapítóját kiadják Nagy-Britanniából az Egyesült Államoknak, ahol az amerikai kémkedési törvény megsértésével vádolják, mivel 2010-ben az internetes oldalon az afganisztáni és iraki háborúval kapcsolatos amerikai katonai és diplomáciai aktákat tett közzé. A vádakért legfeljebb 175 év börtönbüntetés szabható ki. Julian Assange ügyvédjei beperelték az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t és annak korábbi igazgatóját, Mike Pompeót.

Julian Assange jogi csoportja fellebbezést nyújtott be az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságához az Egyesült Államok és a brit belügyminiszter, Priti Patel ellen, aki júniusban jóváhagyta a kiadatását. Assange ügyvédei azzal érvelnek, hogy „politikai nézetei miatt üldözik és büntetik” az ausztrál férfit – írja a Guardian.

Többen támogatják a férfit

Felesége szerint a büntetőeljárás jogellenes. „Elsöprő bizonyítékok kerültek elő, amelyek azt bizonyítják, hogy a férjem elleni amerikai büntetőeljárás visszaélés” – közölte Stella Assange szombaton a Twitteren. 

A legfelsőbb bíróság dönt arról, hogy Julian lehetőséget kap-e arra, hogy a fellebbezés során nyílt bíróság előtt és teljes terjedelmében előadhassa az Egyesült Államokkal szembeni ügyét.

Assange továbbra is a londoni Belmarsh börtönben van, ahol 2019 áprilisa óta tartják fogva.

Egy brit bíró tavaly megakadályozta kiadatását, de az amerikai kormány sikeresen fellebbezett a legfelsőbb bíróságon. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök korábban kijelentette Assange fogva tartásával kapcsolatban, hogy „elég volt” .

A fellebbezésre azt követően került sor, hogy Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi vezetője Genfben találkozott Assange ügyvédeivel és feleségével. Az Assange Védelmi Bizottság nevű érdekvédelmi csoport elmondta, hogy részletesen beszámoltak neki Assange romló egészségi állapotáról, mivel az ausztrál férfi nemrégiben szélütést kapott.

Rovatok