Index Vakbarát Hírportál

Bevezethetik a vasárnapi boltzárat egy szomszédos országban

2022. augusztus 27., szombat 17:58

A szlovák kormánykoalíció egyik pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) javasolni fogja, hogy vezessenek be vasárnapi boltzárat Szlovákiában.

A párt képviselői mindezt azért szorgalmazzák, mert – az Eurostat adataira hivatkozva – azt állítják, hogy az Európai Unió tagországai közül Szlovákiában dolgozik a legtöbb alkalmazott vasárnaponta. A 2014-ben készült kimutatás szerint ugyanis minden ötödik szlovák állampolgár, azaz a lakosság 21 százaléka dolgozik a hét utolsó napján.

Az Új Szó közlése szerint a javaslat minden vasárnap megtiltaná a boltok nyitvatartását, ezalól csupán négy vasárnap jelentene kivételt, méghozzá az iskolakezdés előtti utolsó vasárnap, valamint a karácsony előtti három adventi nap.

Az OĽaNO képviselői szerint a javaslat révén 44 nappal nőne a szabadnapok száma, ez pedig segítséget jelentene a házasság és a családi kapcsolatok ápolásában, valamint a gyermeknevelés tekintetében is. A mozgalom a javaslatot egy, a közelmúltban végzett közvélemény-kutatással is alátámasztotta, amely szerint a hazai fogyasztók többsége egyetért a lépéssel. 

A vasárnapi boltzár ötlete nemrég Magyarországon is ismét terítékre került – bár teljesen más indoklással ahhoz képest, amit most a szlovákoknál látni lehet.

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok