Index Vakbarát Hírportál

A megvásárolt vakcinák kétharmadát nem használták fel Csehországban

2022. augusztus 28., vasárnap 19:58

Csehország eddig 21 milliárd koronáért (371,12 milliárd forint) vásárolt koronavírus elleni vakcinát, de csak 7 milliárd korona értékű oltóanyagot használt fel – közölte Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter vasárnap a közszolgálati televízió vitaműsorában.

Az MTI tudósítása szerint Vlastimil Válek azt mondta: Csehország összesen 50 millió vakcinát vásárolt, de ebből ténylegesen csak 17 milliót használt fel. A felhasznált vakcinát árát az országban működő kilenc egészségbiztosító állta, de a többinek a költsége (14 milliárd korona) az államot terhelte. 

A tárcavezető hozzátette azt is, hogy ezenkívül további 1,5 milliárd koronába kerültek az államnak azok a fel nem használt gyógyszerek, amelyeket egy kormányrendelet miatt a kórházaknak kellett beszerezniük. A miniszter emellett azt is közölte, hogy 

Csehország már érdeklődik a Pfizer új, módosított vakcinái iránt.

Arra számítanak, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) napokon belül jóváhagyja ezeket. A cseh kormány ebből eddig 3,5 millió adagot rendelt, és ezeket az év végéig kell leszállítani. A miniszter hozzáfűzte: a koronavírus új mutációi sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint a korábbi variánsok.  

Roman Prymula volt egészségügyi miniszter – akinek a saját maga által jóváhagyott járványellenes szabályok megsértéséért kellett távoznia tisztségéből – ugyanebben a televíziós műsorban bírálta a vakcinavásárlás európai uniós szabályait.

„Az EU elfogadta azt a hihetetlen mechanizmust, hogy ha egymillió vakcinát akartunk kapni időben, akkor ötmilliót kellett rendelnünk. Ez a gyakorlat az egész világon elterjedt, és szerintem rendkívül inkorrekt volt” – mutatott rá Prymula, aki ismert járványügyi szakértőnek számít Csehországban.

Csehországban a koronavírus-járvány 2020. márciusi kitörése óta 40 787 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben. Most mintegy 700 személyt ápolnak a kórházakban, de jelenleg még nincsenek érvényben országos szintű és kötelező járványellenes védőintézkedések. A szakminisztérium és a szakértők mindemellett ajánlják a lakosságnak, hogy a kórházak, valamint az egészségügyi intézetek és idősotthonok látogatásakor viseljenek védőmaszkot.

Rovatok