Index Vakbarát Hírportál

Négy európai egyesület is megtámadja Lengyelország helyreállítási tervét

2022. augusztus 28., vasárnap 20:28

Négy európai bírói szövetség megtámadta az Európai Unió törvényszékén azt a határozatot, amely jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét – áll vasárnapi közleményükben.

Lengyelország egy darabig nem juthatott hozzá a 23,9 milliárd euró támogatáshoz és a 11,5 milliárd euró olcsó hitelhez az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos vita miatt. Az Európai Bizottság augusztus elején közölte, hogy Lengyelország csak akkor kapja meg a neki járó pénzeket az Európai Unió helyreállítási alapjából, ha eléri azokat a célokat és mérföldköveket, amelyekben a lengyel kormány a több hónapos tárgyalások során megállapodott az EU-val – írja a Reuters.

Júniusban azonban az Európai Bizottság bejelentette, hogy jóváhagyja Lengyelország helyreállítási tervét, ami megnyitotta a pénzhez vezető utat Varsó előtt. A lépést a gazdasági és pénzügyminiszterekből álló EU Tanács hagyta jóvá. Négy európai szövetség azonban – az Európai Közigazgatási Bírák Szövetsége, az Európai Bírák Szövetsége, a Rechters voor Rechters és a Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – megtámadta a határozatot az EU törvényszékén. 

Azért kérik a határozat megsemmisítését, mert a jogállamiság „mérföldkövei” még nem érik el azt a mértéket, hogy a hatékony bírói védelmet biztosítani lehessen, valamint figyelmen kívül hagyják az Európai Unió Bíróságának az ügyben hozott ítéleteit is – indokolták a lépést. A szövetségek közölték, hogy jogi lépéseik nem függesztik fel automatikusan a Tanács helyreállítási tervet jóváhagyó határozatát, de ideiglenes lépéseket tehetnek a felfüggesztés érdekében. A lengyel kormány szóvivője nem nyilatkozott, az igazságügyi miniszter viszont korábban azt mondta, az Európai Bizottság becsapta őket.

Az Európai Bizottság régóta küzd a Lengyelországot uraló nacionalistákkal, azzal vádolja őket, hogy tönkreteszik a demokráciát. Az Európai Bizottság mindaddig ellehetetlenítette Lengyelország hozzáférését a helyreállítási összeghez, amíg az néhány változtatást nem eszközöl az ország igazságszolgáltatásában. Lengyelország májusban fogadott el egy törvényt, amelynek értelmében a bírák fegyelmi kamaráját egy új testület váltotta fel. Az unió szerint ezzel a lépéssel még messze nem sikerült minden problémát orvosolni, bár hivatalos ítélet még nem született az ügyben.

Rovatok