Index Vakbarát Hírportál

Újabb nő kerülhet börtönbe Szaúd-Arábiában twitterezés miatt

2022. augusztus 30., kedd 20:31

Újabb nőt ítéltek Szaúd-Arábiában hosszú szabadságvesztésre Twitter-bejegyzései miatt. Nura al-Kahtánit az illetékes törvényszék 45 év börtönnel sújtotta – jelentette kedden a DAWN helyi jogvédő szervezet a bírósági iratokra hivatkozva.

A szóban forgó nő „az internet segítségével próbálta megtörni a királyság társadalmi rendjét”, valamint „megsértette a közrendet a közösségi média segítségével” – állítják a vádiratban.

Különböző hírügynökségek felidézték, hogy augusztus közepén 34 év börtönre ítélték Szalma as-Sihábot, mert mikroblogján aktivistákat követett, és megosztotta bejegyzéseiket. Az Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) civil szervezet szerint az ellene felhozott vád az volt, hogy cselekedeteivel „megingatta az ország társadalmi rendjét és nemzetbiztonságát” – írja az MTI.

Abdullah Alaud, a DAWN kutatási igazgatója szerint az újabb ítélet azt jelzi, hogy „a szaúdi hatóságok felbátorodtak, hogy polgáraik legenyhébb bírálatait megbüntessék”. Mint mondta, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös nem engedne „ilyen bosszúálló és túlzó büntetéseket”, ha tartana attól, hogy ezzel kiváltja az Egyesült Államok vagy a nyugati kormányok rosszallását. 

Rovatok