Index Vakbarát Hírportál

Hiába a milliós tanári fizetés, ha nagyon drága az élet

2022. augusztus 31., szerda 14:57

Egy nappal az iskolakezdés előtt az izraeli pénzügyminisztérium megállapodott a helyi pedagógusokkal a béremelésükről, így nem lesz tanársztrájk a közel-keleti országban. A kezdő pedagógusok fizetése csaknem egymillió-százezer forintnak megfelelő sékel lesz.

A helyi tudósítók történelmi lépésnek nevezik az új kollektív szerződés létrejöttét, ugyanis az országban most először az oktatási tárca több költségvetési forrást használhat fel, mint a védelmi minisztérium. Az izraeli tanárok hónapok óta hangoztatták, hogy sztrájkba kezdenek, ha nem kapnak fizetésemelést.

A tárgyalások végül eredményesen zárultak: a pénzügyminisztérium, az oktatási minisztérium és a pedagógusok szakszervezete megállapodott a tanárok béremeléséről, meghatározták az új kollektív szerződés alapelveit, és a pedagógusok ígéretet tettek arra, hogy nem állnak elő újabb követelésekkel 2026. december 31-ig – írja az Ynet.

A megállapodás legfőbb pontjai a következők:

Az izraeli tanárok béremelésével és fizetésével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az ország második legnagyobb városa, Tel-Aviv a hatodik a világ legélhetőbb és legköltségesebb városai között, míg Budapest ugyanezen a listán a 180. helyet foglalja el. Az Economist Intelligence Unit 2021 végén közölt felmérése szerint Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon. Az egyes izraeli termékek átlagára 2-2,5-ször magasabb a magyarokéhoz képest.

A kiemelkedően teljesítő tanárok négyszáz–ezer sékeles (50–120 ezer forintos) jutalomban részesülhetnek, ha külön feladatot vállalnak, és az egyes tanintézmények lehetőséget kapnak iskolán kívüli szakemberek alkalmazására személyes, egyéni szerződések megkötésével.

Az új megállapodás értelmében extra díjazásban részesítik azokat az óvodapedagógusokat és vezetőket, akik sajátos nevelési igényű gyermekeket is felvesznek az osztályukba. 

A pedagógusok szabadságnapjait viszont csökkentik, hogy jobban illeszkedjenek a szülők szabadnapjaihoz.

Avigdor Liberman pénzügyminiszter a kollektív szerződés aláírása után elmondta: erősebb és magasabb színvonalú oktatási rendszer jön létre Izraelben.

Sok hónapig tartó tárgyalás után olyan mélyreható változásokat tudtunk elérni, amelyekre korábban nem volt példa Izrael oktatási rendszerében

– fogalmazott a tárcavezető.

Liberman szerint jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy a szolgálati idő alapján történő jutalmazásról átállnak a kiemelkedő eredmények utáni jutalmazásra, az igazgatók pedig nagyobb adminisztrációs rugalmassággal rendelkeznek majd. Az izraeli pénzügyminiszer úgy látja: a pályakezdő pedagógusbérek több tíz százalékos emelésével lényegesen szűkül az olló a pályakezdők és a régebben dolgozók közötti bérkülönbséget illetően.

Hosszú küzdelem után valódi változást tudtunk elérni a tanári karok számára, megőriztük munkakörülményeiket, és az oktatási rendszer javára emeltük bérüket

– kommentálta a megegyezést Jafa Ben-David, a pedagógusok szakszervezetének főtitkára, aki szerint még csak az első lépést tették meg egy nagyon hosszú úton.

Itthon kudarcba fulladt a pedagógusok sztrájktárgyalása

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy semmilyen előremozdulás nincs a magyar pedagógusok sztrájkköveteléseivel kapcsolatban.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára szerint jelenleg nincs semmiféle kormányzati döntés azzal kapcsolatban, hogy a bérek emelésére és az eddig elmaradt túlórák kifizetésére a központi költségvetésből különítsenek el egy összeget, ahogy a munkaterhek csökkentése sem kerülhet még szóba – közölte kedden Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy már korábban meghirdették a sztrájkot, csak a parlamenti választások miatt függesztették fel.

A hazai pedagógustársadalom polgári engedetlenséget szervez, ugyanis „nem óhajtja a gyerekeket tanítani a sztrájk alatt, nem kívánja megszervezni a gyermekfelügyeletet és mindenfélét, amelyet törvényben írnak elő, és amelyet még elégséges szolgáltatásnak neveznek” – hangsúlyozta Nagy Erzsébet.

A szakszervezetek jelezték az államtitkárnak, hogy a pedagógustársadalom a védelmüket és támogatásukat élvezi abban az esetben, ha a polgári engedetlenség miatt kiesik a bérük – hiába nem lehetnek szervezői az eseménynek. A szakszervezetek képviselői az energiaválság miatt bevezetett hatnapos iskolai hétről is érdeklődtek: erre a Belügyminisztérium azt felelte, hogy országosan semmi ilyesmit nem tervez.

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetése sajátos módszert dolgozott ki a jelenlegi energiaválság leküzdésére: az első félév elején szombatonként is lesz tanítás a diákoknak, majd az előre ledolgozott napokkal hosszabbítják meg a téli szünetet, hogy az intézményben addig se kelljen fűteni.

„Az egyházi fentártású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formálunk véleményt, állami fenntartású oktatási intézményekben pedig nincs ismeretünk ilyen döntésről” – kommentálta a tárca a győri iskola által kidolgozott módszert.

Rovatok