Index Vakbarát Hírportál

Itt a megállapodás: felfüggesztik az Oroszországgal kötött vízummegállapodásokat

2022. augusztus 31., szerda 15:44

Az uniós miniszterek megállapodtak abban, hogy felfüggesztik az orosz vízumkönnyítési megállapodást – írja az AFP. A kérdés hosszú ideje napirenden volt. Néhány állam képviselője már régóta azt követelte, hogy teljesen tiltsák ki az orosz turistákat az Európai Unióból. 

Nincs rendjén az, hogy az orosz turisták csak úgy sétálgathatnak a városainkban és a jachtkikötőinkben. Jeleznünk kell az orosz népesség felé, hogy ez a háború nincs rendben, és elfogadhatatlan

– mondta korábban a Financial Timesnak egy, az ügyre rálátó uniós tisztviselő. Mint látszik, végül is a kevésbé drasztikus verziót szavazták meg.

A döntés értelmében

nehezebb és költségesebb lesz az oroszoknak, hogy a schengeni övezetre érvényes vízumhoz jussanak, de a lehetőség továbbra is megmarad.

A Frontex becslései szerint az ukrajnai háború kitörése óta majdnem egymillióan érkeztek az EU területére orosz útlevéllel, a túlnyomó többség Finnországon (333 ezer fő), Észtországon (234 ezer fő) és Litvánián (132 ezer fő) keresztül. Ezek az utazások jellemzően pár napig tartottak, azonban kilencvennapos schengeni vízumot állítottak ki, amellyel korlátozások nélkül utazhattak ki és be az övezetbe.

A legtöbb orosz turista egyébként Görögországban és Cipruson nyaral, utóbbi esetében az odalátogatók egynegyede érkezik Oroszországból. Az Európai Unión kívül az odaigyekvő Montenegróba most kevesebben utaztak, mint általában.

Imádják, még ukrán himnusszal is

Arról az érdekes jelenségről itt írtunk, hogy mindennap szép számú tömeg gyűlik össze a kelet-finnországi Imatra városában egy hídon, amely az északi ország egyik legismertebb természeti látványosságára, az Imatrankoski-zuhatagra néz. A nyári időszakban, valamint szenteste és szilveszterkor este hatkor megnyitják a folyó csaknem százéves gátját, és ilyenkor a finn zeneszerző, Jean Sibelius zenéjének hangjaira víz zúdul a híd alá.

Július vége óta azonban az orosz határtól egy köpésnyire fekvő Imatra városa az orosz invázió elleni tiltakozásul Sibelius helyett az ukrán himnusszal kezdi a műsort.

(Borítókép: Adrien Fillon / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok