Index Vakbarát Hírportál

Egy nemzetközi bűnszervezetet gyanúsít Montenegró a kormányzati szervek elleni kibertámadással

2022. szeptember 1., csütörtök 09:12

Még a múlt héten érte támadás a montenegrói kormány szervereit, amellyel Podgorica a Cuba Ransomware nevű bűnbandát gyanúsítja.

A Cuba Ransomware nevű bűnbandát gyanúsítja Montenegró azzal, hogy többször is kibertámadást hajtott végre az utóbbi néhány napban kormányzati szervek ellen – adta hírül az MTI a montenegrói közszolgálati televízió alapján.

A beszámoló szerint a soha korábban nem tapasztalt mértékű támadást egy új számítógépes vírus, a Zerodate segítségével követték el. Maras Dukaj közigazgatási miniszter szerint a vírust kifejezetten ennek a támadásnak a kivitelezésére hozták létre.

A montenegrói kormányzati szervek szervereit még múlt csütörtökön érte támadás, a helyzet azóta sem normalizálódott.

Az ország nemzetbiztonsági ügynöksége szerint a támadás Oroszországhoz köthető. Moszkva azért támadhatta meg a NATO-tag Montenegró szervereit, mert Podgorica csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora mértékű adatlopás történt, esetleg csak az ország működésének lassítása, a stabilitás veszélyeztetése volt a cél. A kormányt ugyanis nem keresték fel az elkövetők, így nem lehet tudni, kérnek-e valamilyen „váltságdíjat” az ellopott adatokért.

A Cuba Ransomware nevű csoport állítása szerint pénzügyi adatokat, banki levelezést, pénzmozgásokat és adózási dokumentumokat is elloptak a montenegrói parlament szerveréről. Podgorica ugyanakkor közölte: nem történt ilyen adatlopás, a politikusok pénzügyi adatai ráadásul szabadon elérhetők a képviselőház honlapján.

Rovatok