Index Vakbarát Hírportál

Hullanak az orosz oligarchák, közülük sokan furcsa körülmények között végezték

2022. szeptember 1., csütörtök 17:56

Most a Lukoil igazgatótanácsának elnöke zuhant ki a moszkvai Központi Klinikai Kórház ötödik emeleti ablakából. Ravil Maganov furcsa módon már a második Lukoil-vezető, akinek halála kérdéseket vet fel. Ugyan a rendőrség még nyomoz Alekszandr Szubbotyin májusi halála ügyében, de azért az érdekes, hogy a Lukoil vezetője egy okkultistánál próbálta kikúráltatni alkoholfüggőségét, amikor meghalt.

Ha visszafelé megyünk a sorban, akkor mindenképpen említést érdemel, ami augusztus közepén Washingtonban történt. Ott ugyanis kiugrott egy ház ötödik emeletéről a lett származású, erősen ukránbarát Dan K. Rapoport, aki korábban a Kreml belső ügyeiről nyilatkozott álnéven. Egykori orosz üzlettársa előzőleg szintén különös körülmények között lett öngyilkos. Az ügyet körbejáró napi.hu szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyakran támadó lett–amerikai milliárdosnál 2620 dollár készpénzt, egy floridai jogosítványt és egy törött mobiltelefont találtak. Állítólagos búcsúlevele különös módon nem nála volt, nem is a lakásában hagyta, hanem Boy nevű kutyájának nyakörvére erősítette, az állatot pedig szabadon engedte egy közeli parkban. 

Volt, akinek halálát üzleti vitának, üzleti leszámolásnak igyekeztek beállítani. Például Jurij Voronov, akit fejbe lőve találtak meg úszómedencéjében, Szentpétervárhoz közeli birtokán.  Az orosz üzletembernek logisztikai cége volt, amely a Gazprommal állt jövedelmező szerződéses kapcsolatban.

A 37 éves Andrej Krukovszkíj esete sem mindennapi. Ő a Gazprom tulajdonában lévő, Szocsi közelében található Krasznaja Poljana síközpont vezérigazgatója volt. A Kommerszant című orosz lap szerint Krukovszkij május elején egy középkori várromhoz ment túrázni, de furcsa módon lezuhant egy szikláról és meghalt.

Áprilisban sokkolta a nemzetközi közvéleményt, amikor 24 órán belül két ismert orosz oligarcha is meghalt. Egyikük spanyolországi villájának a kertjében akasztotta fel magát. A házban pedig megtalálták Szergej Protoszenya szüleinek és nővérének a holttestét. A nyomozás kezdeti szakaszában azt feltételezték, hogy az oligarcha szúrta le őket.

Egy nappal korábban a rendőrség  holtan találta luxuslakásában  Vlagyiszlav Avajevet , egy másik milliárdost, illetve a feleségét és 13 éves lányát. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Avajev kezében pisztoly volt, azt feltételezték, ő végzett feleségével és lányával, mielőtt maga ellen fordította volna a fegyvert.   Protoszenya és Avajev egyaránt komolyan kötődtek az orosz olaj- és gáziparhoz. Előbbi egy időben a Novatek földgázipari vállalat elnökhelyettese volt, míg Avajev a Gazprombank alelnökeként tevékenykedett.

Februárban, alig egy nappal azután, hogy elindult az invázió Ukrajna ellen, a Gazprom egyik vezetőjét, Alekszandr Tyuljakovot felakasztva találták meg szentpétervári házában. Három nappal később szintén felakasztva találták meg Mihail Watford ukrán származású gázipari és olajmágnást a dél-angliai Surrey-ben található otthonának garázsában.

A furcsa halálesetekhez sorolják Vaszilíj Melnyikov tragédiáját is. A hatalmas orvosi ellátócég, a MedSztom vezetőjét, feleségét és két kisgyermeküket holtan találták Nyizsnyij Novgorod-i otthonukban. 

Végül az első különös eset még az orosz–ukrán háború kitörése előtt egy hónappal, idén januárban történt, amikor kiderült, hogy  öngyilkos lett  Leonyid Sulman , a Gazprom 60 éves, magas rangú vezetője.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Ravil Maganov Moszkvában 2019. november 21-én. Fotó: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin /  Reuters)

Rovatok