Index Vakbarát Hírportál

Mentális betegséget állapított meg Trumpnál, kirúgták

2022. szeptember 2., péntek 11:50

Egy neves pszichiáter, aki Donald Trump volt amerikai elnököt és annak követőit mentálisan betegnek nevezte, nem kaphatta vissza az állását egy bírói döntés értelmében, miután a Yale Egyetem két évvel ezelőtt felbontotta munkaviszonyát Bandy Leevel.

Bandy Lee pszichiáter Donald Trump mentális állapotára tett megjegyzései miatt nem kaphatja vissza állását.

Egy connecticuti szövetségi bíró elutasította a jogtalan elbocsátási perben foglaltakat, amelyben a pszichiáter azzal vádolta az egyetemet, hogy az megsértette a szólásszabadságát, és szakmai kötelezettségvállalásával ment szembe, amikor nem nevezte ki újra a korábban betöltött szerepére – jelentette a Harford Courant.

Trump elmebaja fertőző – állította a pszichiáter

Bandy Lee 17 évig volt az egyetemnél, mielőtt elbocsátották. Jogi dokumentumokban azzal érvelt, hogy „kötelessége volt figyelmeztetni” az embereket Trump mentális állapotának „fertőző” voltára.

A tekintélyes Yale megkérdőjelezte az ítélőképességét és a tanítási képességeit is, miután a pszichiáter orvosi megállapításokat tett Trumpról és a hozzá közel állókról. Az ilyen távdiagnózisok ellentétesek az Amerikai Pszichiátriai Társaság útmutatásaival, amelynek Lee nem tagja. A szervezet azt tanácsolja, hogy ne adjunk szakmai véleményt olyan személy mentális állapotáról, akit a pszichiáter személyesen nem vizsgált meg. 

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket a kijelentéseket nem laikusként tette, aki politikai ítéletet mond; ezeket a kijelentéseket kifejezetten pszichiáterként, szakmai minőségében, pszichiátriai ismeretei és ítélőképessége alapján tette” – közölte Leevel John Krystal, a pszichiátriai tanszék elnöke egy 2020-as levélben. „Emiatt a bizottság úgy döntött, hogy helyénvaló megvizsgálni, hogy ezek a kijelentések hogyan tükrözik az Ön képességét a gyakornokok tanítására”.

Önkéntesként tanított az egyetemen

Bandy Lee egy önkéntes pozíciót töltött be, minimális óraszámban tanított, de a keresetében azt állította, hogy munkája több ezer, ha nem több tízezer dollárt ért, ami miatt világszerte konzultációs tevékenységet folytathatott.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Brandon Bell / Getty Images)

Rovatok