Index Vakbarát Hírportál

Egy korszak lezárult, eltemették Gorbacsovot

2022. szeptember 3., szombat 21:09

Ma temették el a Szovjetunió utolsó vezetőjét. Putyin nem tartotta őt sokra, de most sok ezren jöttek el, hogy láthassák az utolsó szovjet vezetőt, aki Moszkvában volt felravatalozva.

A Szakszervezetek Házának oszlopcsarnoka egy régi nagy bálterem, ahol a szovjet vezetőket haláluk után közszemlére tették. Közel egy évszázaddal ezelőtt Vlagyimir Iljics Lenin holtteste három napig feküdt itt a temetése előtt, őt Sztálin és Brezsnyev követte. Most Mihail Gorbacsov van itt, sápadtan egy reflektorokkal megvilágított koporsóban: az utolsó szovjet vezetőt helyezik végső nyugalomra.

A Kreml hivatalos magyarázata szerint Vlagyimir Putyin „elfoglaltsága” miatt nem vesz részt a gyászceremónián. Ennek ellenére oroszok ezrei jöttek el, hogy leróják kegyeletüket, a belvárosi színházak és divatos kávézók mellett felsorakozva. A gyászolók emlékeztetnek arra, hogy Mihail Gorbacsov sokak számára még mindig hős – írja Andrew Roth, a Guardian helyszíni tudósítója.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét a volt szovjet államfő ravatalánál.

A magyar delegáció tagja volt Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, egykori MDF-es politikus is.

„Sok mindent tett, de az emberek most az országunkban gyűlölik őt” – mondta az Observernek Vlagyimir Gubarjev, egy nyugdíjas újságíró, aki szombat reggel néhány szegfűvel a kezében állt sorba. Az újságíró hozzátette:

Az emberek gyorsan akarnak boldogok lenni. Azonnal. Gorbacsov útja a lassú út volt a szabadsághoz, az igazi szabadsághoz, és neki nem volt elég ideje. Nagyszerű ember volt, ezért a halála után azonnal jó szavakat mondanak róla az emberek. De csak miután meghalt. Mert amíg élt, veszélyes volt. Ő volt az ellenség.

Sokak számára a csarnokba való eljövetel a megbecsülés és a dac aktusa is volt egyben, hogy tisztelegjenek egy olyan vezető emléke előtt, aki szabadságot hozott, és felgyorsította a Szovjetunió összeomlását. Gorbacsov megrögzött kommunista volt, aki látta a szovjet rendszer hibáit, de elvesztette a reformok feletti irányítását, és végig kellett néznie, ahogy a Szovjetunió, amelyet meg akart menteni, összeomlik.

A történelem egy szeszélyes hölgy

A következő harminc évben megkezdődött a harc az örökségéért, és ez hűvösebbé tette a kapcsolatát Putyinnal, aki a Gorbacsov által az 1980-as évek végén kezdeményezett reformok nagy részének visszafordítására törekedett. Híresen megosztó személyiség volt az oroszok körében: a Pizza Hut 1997-ben még egy olyan reklámfilmet is forgatott, amelyben egy család veszekszik Gorbacsov politikai örökségén.

Szerette azt mondani, hogy a történelem egy szeszélyes hölgy, és sosem lehet tudni, merre fordul. Megértette, hogy Oroszországban elég sokan őt hibáztatták a Szovjetunió felbomlásáért, és nem tartotta igazságtalannak ezt a kritikát. A vádaskodást, a rágalmazó, tudatlan vádaskodásokat utasította el. Húzott egy határt

– mondta Pavel Palazcsenko egykori tolmács, aki évtizedekig dolgozott Gorbacsovval, mostanáig pedig a sajtóirodáját vezette.

Szombaton díszegyenruhás katonai őrség állt Gorbacsov portréja mellett, amikor a gyászolók beléptek a Szakszervezetek Házába, és nemzetőrök is járőröztek a 18. századi kúria termeiben.

Csend honolt, amikor az emberek beléptek a fából és márványból készült oszlopcsarnokba, ahol könnyed operazene szólt, és a fények le voltak tompítva, kivéve a Gorbacsov koporsóját megvilágító reflektort. Gyászolók csoszogtak el a ravatal mellett, egyesek virágot hagytak ott, vagy tiszteletteljesen meghajoltak, mások megálltak, hogy fényképet készítsenek. A közelben ültek a családtagok és néhány méltóság, köztük a Nobel-díjas újságíró, Dmitrij Muratov.

Ez lehetett a legnagyobb liberális gyülekezés Moszkvában hosszú idő óta

A Guardian tudósítója szerint valószínűleg ez volt a liberális oroszok legnagyobb gyülekezése a fővárosban a február végén kezdődött inváziót követően kitört háborúellenes tüntetések óta. Sokan tiltakoztak, bár a nyilvános ellenvélemény gyakorlatilag eltűnt az országból.

Fél éve nem volt ennyi tisztességes ember egy helyen

– mondta Alekszej, egy amatőr fotós, aki részt vett az ünnepségen. Kérte, hogy vezetéknevét ne írják le.

A Gorbacsovhoz közel állók elmondták, hogy élete utolsó hónapjaiban gyötrelemmel töltötték el az ukrajnai események, de hanyatló egészségi állapota miatt visszatartotta magát attól, hogy nyilvános szerepet vállaljon. 

„Heves fájdalmat érzett, amikor ezek a dolgok szóba kerültek. Ezt határozottan állíthatom. Gorbacsov személyesen hagyta jóvá alapítványának nyilatkozatát, amely az ellenségeskedések mielőbbi beszüntetésére és a béketárgyalások azonnali megkezdésére szólított fel” – mondta Palazcsenko.

Árnyalja a helyzetet, hogy az egykori szovjet vezető 2016-ban azt mondta egy interjúalanyának, hogy támogatta Putyin krími annexióját, és mivel egészségi állapota egyre romlott, saját hangja feltűnően hiányzott, amikor az ukrajnai háború mértéke és brutalitása nyilvánvalóvá vált.

Palazcsenko megvédte egykori főnökét, akit szerinte igazságtalanul támadtak a hallgatása miatt. „Nagyon egyszerű dolgokat nem értettek meg. Mi pedig nem árulhattunk el semmit az egészségi állapotáról, mostanra teljesen világossá vált okokból.”

Temetés ide vagy oda, a háború nem áll meg

A háború látszólag a temetés felett lebegett. A Bolsoj Színház új színpadán egy transzparensen ez állt: „Teljesíteni fogjuk a küldetést!” Háborúpárti szimbólumokat viselnek az emberek, köztük a hazafias narancs-fekete Szent György-szalagot, valamint az invázió jelképévé vált V és Z betűket.

Arra a kérdésre, hogy Gorbacsovnak hogyan kellett volna reagálnia a háborúra, Szergej Truba, az ünnepségen részt vevő nyugdíjas azt mondta: „Ő már megtette a legfontosabbat, amit életében akart.” Amikor megkérdezték, mire gondolt, azt válaszolta: „Peresztrojka.” Ami a háborút illeti, hozzátette: „Az ő hangja nem változtatott volna semmin. Ezen nem tudott volna változtatni.”

„Valójában nem kedveltem Gorbacsovot” – árulta el Truba, hozzátéve, hogy őt és Borisz Jelcint okolta a Szovjetunió összeomlásának felgyorsításáért mint főbűnösöket. „De amint Putyin megérkezett, minden megváltozott számomra. Rájöttem, milyen nagyszerű emberünk volt korábban” – nyilatkozta a tudósítónak a nyugdíjas gyászoló.

Orbán Viktor csak Gorbacsov temetésén vett részt Moszkvában, az nem merült fel, hogy a magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője beszélt a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

(Borítókép: Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetőjének portréja látható a falon 2022. szeptember 3-án Moszkvában, a Szakszervezetek Háza oszlopcsarnokában tartott megemlékezésen. Fotó: Evgenia Novozhenina / Pool / AFP)

Rovatok