Index Vakbarát Hírportál

Lengyel kormányfő: Meg kell újítani a V4-eket

2022. szeptember 4., vasárnap 13:09

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

Az MTI szerint a lengyel kormányfő a Sieci lengyel konzervatív hetilapnak adott interjút, amelynek a teljes változata hétfőn jelenik meg, de vasárnap egy rövid részletet már nyilvánosságra hoztak. Ebben Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony megosztotta a V4-es országokat, majd hozzátette azt is, hogy szerinte idővel ez a konfliktus rendeződni fog.

„Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott, hozzáfűzve: a V4 eddig együtt maradt akkor is, ha a tagországoknak „különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak”. Arra a kérdésre válaszolva, „visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók”, Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében

világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, ahol értékek és érdekek kötnek össze minket.

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

A napokban a cseh külügyminiszter Morawieckinél negatívabban nyilatkozott a V4-ek helyzetéről, ő ugyanis azt mondta: a magyar kormány az oka annak, hogy megbomlott a visegrádi négyek egysége.

Rovatok