Index Vakbarát Hírportál

Brutális erejű tájfun közelít Dél-Korea felé, több száz járatot töröltek

2022. szeptember 5., hétfő 20:04

Több száz repülőjáratot töröltek, és legkevesebb kétszáz embert kimenekítettek lakóhelyéről Dél-Korea déli részén a közelgő Hinnamnor tájfun miatt.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat hétfőn közölte: mintegy 370 belföldi repülő- és száz kompjáratot töröltek, több száz közutat és hidat pedig lezártak a vészesen erősnek bizonyuló trópusi vihar miatt.

A viharos forgószél óránként 170 kilométeres erősségű lökésekkel közeledik az ország felé.

Az időjárás-előrejelzés szerint a keddi korai órákban éri el a Keleti- (Japán-) tenger partjánál lévő Puszant, Dél-Korea második legnagyobb városát.

Az országban Jun Szok Jol elnök utasítására magas fokú készültséggel várják a vihar közeledtét: kormánytisztviselők szerint a tájfun okozta áradások, földcsuszamlások és esetleges szökőárak óriási pusztítással járhatnak.

A térségben minden iskola és óvoda zárva tart kedden

Han Duk Szu kormányfő – aki szerint a közelgő Hinnamnor tájfun ereje olyan nagy, amilyet még soha nem tapasztaltak – számos megelőző intézkedést rendelt el azokon a területeken, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel önthet el árvíz.

A 3,5 milliós Puszanban minden oktatási intézményt zárva tartanak kedden, de Szöulban is akad óvoda vagy iskola, amely nem nyit ki, vagy ahol online oktatást rendeltek el.

A Hinnamnor tájfun hétfő reggel még a déli partoktól 180 kilométerre, a tengeren járt, de a Koreai-félszigettől délre fekvő Csedzsu szigetére vasárnap óta 62 centiméternyi csapadékot zúdított. Szakértők szerint a Hinnamnor még súlyosabb lehet, mint a 2003-as Maemi tájfun, amely 117 ember halálát okozta, és amely a múlt század elején kezdődő rekordjegyzések óta a legerősebb viharnak bizonyult, amely Dél-Koreát érte – adta hírül az MTI.

Ázsiát, úgy tűnik, nem kímélik a természeti katasztrófák. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy hatalmas földrengés rázta meg Kínát, legalább 21 ember meghalt.

Rovatok