Index Vakbarát Hírportál

Hatvanötmillióan kerültek vesztegzár alá Kínában

2022. szeptember 5., hétfő 15:34

Kína 65 millió állampolgárát helyezte vesztegzár alá a koronavírus-járvány miatt, és eltanácsolja az embereket attól, hogy utazzanak az országban a közelgő nemzeti ünnep alkalmából.

A délnyugati Csengtu tartományi székhely 21 millió lakosának többségét a lakásában vagy lakóövezetében kötelezték maradásra, és Tiencsin kelet-kínai kikötővárosban az iskolák áttértek az online oktatásra, miután 14 újabb fertőzöttet jelentettek a városban.

Kína, amely a koronavírus-járvánnyal szemben az úgynevezett „zéró-Covid” politikáját folytatja, hétfőn országszerte összesen 1552 megbetegedést jelentett, ami viszonylag elenyésző szám az 1,4 milliárdos összlakossághoz képest. Ennek ellenére, ahol a fertőzés megjelenik, a hatóságok azonnal karantént vagy vesztegzárat vezetnek be, és elkülönítik azokat a személyeket, akik közeli kapcsolatba kerültek akár csak egyetlen fertőzöttel – írja az MTI. 

Az országban szeptember 10–12-én tartják a hagyományos középőszi, más néven holdkék fesztivált, amely a második legnagyobb ünnep a holdújév után. A vírusellenes intézkedések súlyos áldozatokat követelnek a gazdaságtól, a turizmustól és a társadalomtól általában, de az országot irányító Kommunista Párt szerint elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikerüljön megakadályozni a járvány szélesebb körű elterjedését.

Az országban összesen 33 városban vezettek be korlátozó intézkedéseket a lakosok számára. Mióta Vuhanban 2019-ben kitört a járvány, Kína-szerte emberek tízmilliói kerültek karanténba vagy vesztegzár alá, amelyet a hatóságok kíméletlenül keresztülvittek, gyakran megakadályozva a lakosokat abban, hogy élelmiszerhez, egészségügyi ellátáshoz vagy alapvető létszükségleti cikkekhez jussanak.

A legnagyobb kínai város, Sanghaj öthetes zárlata megbénította a helyi gazdaságot, tiltakozásokhoz és a külföldi állampolgárok elvándorlásához vezetett.

Rovatok