Index Vakbarát Hírportál

Éhínség fenyegeti Szomáliát, az aszály és az ukrajnai háború az oka

2022. szeptember 5., hétfő 16:31

Az ENSZ szerint Szomáliában „küszöbön áll” az éhínség, és „konkrét jelek” utalnak arra, hogy az év végére eléri az ország déli Bay tartományát.

Az ENSZ hétfői közlése a szomáliai éhínség hivatalos bejelentése előtti utolsó jelzés, miközben az országban már ezrek haltak meg a rendkívüli szárazság és az ukrajnai háború okozta élelmiszerhiány súlyosbító hatása miatt.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese újságíróknak úgy fogalmazott: „Minden ízében megrázta az elmúlt napokban” az a látvány, amelyet szomáliai látogatásán tapasztalt. Az éhezéstől teljesen legyengült csecsemőket látott, akiknek már sírni sem volt erejük.

Az éhínség hivatalos bejelentése egy országban ritka esetnek számít, és arra figyelmeztet: túl kevés segítség érkezett az országba, és az is túl későn. Szomáliában legalább egymillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét az évtizedek óta legsúlyosabb, a klímaváltozás okozta szárazság miatt, amely „Afrika szarván” Etiópiát és Kenyát is sújtja.

Százezer emberből naponta több mint kettő éhen hal

Az ENSZ meghatározása szerint az éhínség a szélsőséges élelmiszerhiány, valamint a teljes éhezés vagy alultápláltság okozta jelentős mértékű halálozás egyidejű fellépése, amelyet különféle betegségek is súlyosbítanak, mint például a kolera.

Az ENSZ mostani hivatalos bejelentése szerint az ország háztartásainak ötödében súlyos élelmiszerhiány van, a gyermekek több mint harminc százaléka súlyosan alultáplált, és százezer emberből naponta több mint kettő éhen hal.

Ukrajna orosz katonai megszállása katasztrofális következményekkel járt Szomália számára. A kelet-afrikai ország a humanitárius segélyek hiányától szenved, mert a nemzetközi donorok inkább Európára összpontosítanak. Az ukrajnai háború előtt Szomália búzaimportjának legalább kilencven százaléka Oroszországból és Ukrajnából származott, és a gabonahiány mellett az emelkedő élelmiszerárak tovább súlyosbítják az ország helyzetét – adta hírül az MTI.

Martin Griffiths a Twitteren is beszámolt a Szomáliában tapasztaltakról.

Rovatok