Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat költ Abe Sinzó temetésére a japán kormány

2022. szeptember 6., kedd 08:27

A japán kormány kedden közzétett becslése szerint 1,65 milliárd japán jenbe (körülbelül 4,74 milliárd forintba) kerül majd a két hónapja meggyilkolt volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó temetése.

A volt kormányfő hivatalos állami temetése szeptember 27-én lesz, bár a japán közvéleményben még abban a kérdésben sem volt egység, hogy valóban szükség van-e az állami ceremóniára. Egy nemrég készült közvélemény-kutatásban például a válaszadók 56 százaléka ellenezte az állami temetést, miközben csak 38 százalékuk támogatta azt. 

Mindeközben drasztikusan nőttek a ceremónia becsült költségei is. Augusztus végén a japán kormány még csak 250 millió jenre rúgó költségvetéssel számolt. Azt a becslést azonban sokan irreálisnak tartották, és ezt tükrözi vissza az is, hogy a Reuters szerint kedden már ennél jóval nagyobb, 1,65 milliárd jenre rúgó költségvetést tett közzé a japán kormány. Ezen a költségvetésen belül a kormány úgy számol, hogy 

az összeg majdnem felét, 800 millió jent biztonsági célokra szánnak majd. 

Jelentős összegbe, mintegy 600 millió jenbe kerülhet majd a külföldi delegációk fogadása is. A becslések szerint a ceremónián körülbelül 6000 vendég lesz jelen, ezen belül pedig több mint 190 ország képviselteti magát saját küldöttséggel (körülbelül 50 államnak pedig még az állam- vagy kormányfője is Japánba utazik a temetésre).

Abe Sinzót idén júliusban gyilkolták meg egy utcai kampányrendezvényen. A gyilkosság felkavarta Japánt, ahol a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei vannak érvényben, és ahol eddig még a vezető politikusok is szinte minden biztonsági óvintézkedés nélkül, közvetlenül az emberek közelében kampányoltak az utcán.

Rovatok