Index Vakbarát Hírportál

Pokoli napja lesz az új brit kormányfőnek

2022. szeptember 6., kedd 10:20

Lizz Trussnak gyakorlatilag egyszerre több helyen kellene lennie első hivatalos munkanapján. Nem csoda hát, hogy egy helikopter is segíti majd az utazásait. II. Erzsébet ma hivatalosan is fogadja az új jelöltet egy magánbeszélgetésen. A kormányfői rezidenciára beköltözés után pedig minden titokra fény derül Liz Truss előtt.

A hagyományok szerint a lemondó, leköszönő brit miniszterelnök – legutóbb tehát Boris Johnson – a Buckingham-palotában keresi fel az uralkodót, és közli hivatalosan is szándékát. Utódja hasonlóképpen tesz, miután megválasztották. Azonban II. Erzsébet az utóbbi időben gyengélkedik, egyre nehezebben mozog, és jelenleg sem tartózkodik Londonban. Ezért helikopteren viszik el hozzá az újdonsült kormányfőjelöltet a Skót-felföldön található királyi rezidenciára, a balmorali kastélyba.

Pukedli és főhajtás

Ez lesz a királynő első olyan kormányfői kinevezése, amely nem a Buckingham-palotában történik. A látogatás többi része a hagyományok szerint zajlik majd, hiszen Liz Truss lesz a 96 esztendős uralkodó 15. miniszterelnöke. A kézcsók-audienciának nevezett találkozón ma már nincs kézcsók, csak pukedli és főhajtás, majd pedig

az uralkodó fogalmazza meg szerény kérését vendége felé, hogy alakítsa meg az Egyesült Királyság új kormányát.

Ezután a kormányfő-jelölt vázolja röviden az előtte álló feladatokat. Ezen a találkozón csak a királynő és a leendő kormányfő van jelen. Viszont Liz Truss sem fog sokáig időzni a királyi család nyári rezidenciáján, hanem indul vissza délre.

A költözés

Leszállás után bevágja magát a szolgálati autóba, amely aztán behajt a kormánykonvojjal leendő munka- és lakhelyére, a Downing Street 10 számhoz. 

Délután 4 óra körül hagyományosan üdvözli és szól a rezidencia előtt összegyűlő tömeghez, majd pedig hivatalosan fogadja őt Simon Case kabinetfőnök, aki a Whitehall, azaz a kormányzati adminisztráció rangidős tisztviselője, ő felel azért is, hogy a Downing Streeten minden gördülékenyen menjen. Ekkor csattan fel a Downing Street 10 alatt dolgozók üdvözlő tapsa is, amellyel mindig a ház új lakóját, ezúttal Liz Trusst és férjét köszöntik.

Annak, aki belép a 10-es szám alatti ajtón, az talán élete legnagyobb, legemlékezetesebb pillanata

– mesélte Gus O’Donnell, egy korábbi kabinetfőnök.

Minden titok feltárul

O’Donnell elárult azt is, hogy ezután jön a hivatalos része a dolognak, amikor arra hivatott tisztviselők egyértelmű választ várnak az új miniszterelnöktől arra a kérdésre, mi a teendő, ha atomtámadás érné Nagy-Britanniát.

Ezután egy sor titkos és meglehetősen félelmetes biztonsági és hírszerzési információt osztanak meg Liz Truss-szal, aki számára mindez nem biztos, hogy olyan nagy meglepetést jelent majd, hiszen az elmúlt egy évben külügyminiszterként hozzájutott hasonló értesülésekhez.

A kissé kaotikus nap végét pedig telefonbeszélgetés zárja Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a Politico.

(Borítókép: Liz Truss 2022. augusztus 31-én. Fotó:  Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok