Index Vakbarát Hírportál

Kijátszhatták az oroszokat, megindult az újabb ellentámadás

2022. szeptember 7., szerda 20:37

Kedden Ukrajna egy újabb nagyszabású ellentámadást indított keleten az oroszok ellen, amely jelenleg is zajlik.

Az ukrán hadsereg most már nemcsak Herszon térségében folytat offenzívát – amelyet az utóbbi egy hétben nagydobra vertek –, hanem a harkivi területen is akciót indítottak. Ennek a támadásnak a célja

AZ IZJUMTÓL ÉSZAKKELETRE LÉVŐ KUPJANSZK VÁROSa lehet.

A település ugyanis fontos közlekedési csomópont az Oszkol folyó partján, és a legtöbb, Izjumba és a Donbaszba irányuló hadiszállítmány ott fut keresztül. Az alábbi térképen jobb oldalt felül látható Kupjanszk.

Egyesek azt is felvetették, hogy ukránok el akarják foglalni a várost, mások szerint ehelyett mindössze annyi lehet a céljuk, hogy olyan távolságban megközelítsék Kupjanszkot, ahonnan a HIMARS rakéta-sorozatvetők már lőni tudják a települést, és meg tudják semmisíteni az ottani hidakat, megnehezítve ezzel az utánpótlást – amint azt például Herszonban is tették az offenzívájuk kezdete előtt.

Az eddigi – meg nem erősített – híradások szerint az ukránok több települést is elfoglaltak már kedd óta, és most arra törekednek, hogy Sevcsenkovét is irányításuk alá vonják, ahonnan már Kupjanszk is lőtávolságba kerülne a HIMARS-ok számára.

A TÁMADÁS TÉNYÉT orosz részről is elismerték.

Guardian szerint a donyecki köztársaság képviselője már kedden megerősítette, hogy a 27 ezer lakossal rendelkező Balakliját körbevette az ukrán haderő (egyesek szerint a várost azóta már el is foglalták).

Az ukránok szűkszavúak, az oroszok közül volt, aki elismerte, hogy baj van 

Ukrán részről az ellentámadásról eddig még nem sok konkrétumot közöltek, de néhányszor már utaltak rá. Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó kedd este közzétett videóüzenetében arról beszélt, hogy „villámgyors változások” zajlanak a harkivi területen is (bár a részleteket nem fejtette ki).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjjeli videóüzenetében röviden utalt arra, hogy nemcsak délen, hanem az ország más területén is elmozdulhatnak a frontvonalak. Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán kormányzó pedig szerdán úgy nyilatkozott, hogy egy ellentámadás indult keleten, és az ukrán hadsereg „bizonyos sikereket ért el” . 

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet mindezzel kapcsolatban odáig ment, hogy felvetette:

AZ EGÉSZ HERSZONI ELLENTÁMADÁS IS EGY ELTERELÉS LEHETETT,

amelynek a célja az volt, hogy az oroszok délre vigyék át az elit egységeiket, és ezáltal az Izjumtól északra eső területek védtelenek maradjanak.

Orosz részről Igor Girkin hadiblogger, az orosz titkosszolgálat egyik volt embere – aki a Donbaszt is megjárta korábban – azt írta, hogy Balaklija térségét gyengén felszerelt donbaszi csapatok védték, amelyek „még a meglévő nehézfegyverzetet sem tudják használni”. Girkin azt állította, hogy az ukránok nemcsak Balakliját, hanem már az attól északkeletre lévő Volohiv Jart is elfoglalták.  

Egy másik orosz hadiblogger, Alekszandr Kotsz mindeközben arról írt egy bejegyzésben a Telegramon, hogy az orosz hatóságok direkt titkolják ezt a „rossz hírt”. Később aztán egy újabb posztban adott hírt a harkivi helyzetről, ahol azt írta:

Ismerem a helyzetet, de egyelőre nem fogok többet megosztani róla, hogy ne akadályozzam a hadseregünk munkáját.

Ezután annyit fűzött még hozzá, hogy valóban „nehéz”, de nem „kritikus” helyzetben vannak az ottani orosz csapatok, és már megtették az ellenlépéseket az ukrán offenzívával szemben. 

Végül azt is hozzáfűzte: már két-három napja tudták azt, hogy az ukránok megpróbálnak majd támadást indítani Kupjanszk ellen, mivel az orosz hírszerzés értesült a tervről. „Részben ez az oka annak, hogy még én magam is életben vagyok” – zárta bejegyzését a hadiblogger.

(Borítókép: Orosz rakétacsapás által lerombolt épület az ukrán Harkiv megyében 2022. szeptember 7-én. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok