Index Vakbarát Hírportál

Ramzan Kadirov csecsen hadúr: Visszavonulok, mielőtt kirúgnak

2022. szeptember 9., péntek 08:35

A csecsen vezető bejelentésének az időzítését sokan fölöttébb szokatlannak tartják.

Ramzan Kadirov, az oroszországi csecsen térség vezetője a minap a Telegram révén közölte: „határozatlan idejű és hosszú” szünetet kíván tartani a posztján. Bejelentése találgatásokat váltott ki, vajon komolyan fontolgatja a lemondást, vagy a Kreml kegyeit keresi.

A 45 éves Kadirov 2007 óta vaskézzel irányítja Csecsenföldet. Ezzel a leghosszabb ideje uralkodik egy orosz régióban. „Rájöttem, hogy már túl régóta ülök a tisztségemben” – idézték nevetéssel fűszerezett videós nyilatkozatát, amelyet azzal egészített ki: „Úgy gondolom, eljött az idő [hogy távozzak a hatalomból]”.

Egyelőre nem világos, hogy Kadirov, Oroszország egyik legbefolyásosabb személyisége, mivel ütné el idejét esetleges tényleges lemondása után. Kadirov szoros kapcsolatot ápol az orosz elnökkel, így rendszeresen találkozik a Kreml vezetőjével. Legutóbb augusztus 5-én futottak össze Szocsiban – pontosabban ott sertepertélt, amikor Putyin a török államfőt, Erdogant fogadta.

Ramzan Kadyrov will participate in the talks with Erdogan in Sochi as part of the Russian delegation pic.twitter.com/jmbeK5m76J

— multipolar world order !!******** (@TobiAyodele) August 5, 2022

Az akkori tudósításokból nem derült ki, hogy Kadirov részt vett-e a hivatalos tárgyalásokon. Néhány nappal korábban azzal került be a hírekbe, hogy rokonszenvesnek nevezte Orbán Viktor tusványosi beszédét.

Az időzítés szokatlan

Ramzan Kadirov már a múltban is belengette távozását, aztán mégis a posztján maradt. Emiatt egyesek váratlan bejelentését cselszövésnek tartják.

„Szkeptikus vagyok. Korábban is mondott már ilyeneket”, emlékeztetett egy Kaukázus-szakértő. Ivan Klyszcz szerint jellemzően akkor fakadt ki a múltban is, amikor valamit kapni akart Putyintól, legalábbis a támogatás nyilvános kifejezését.

Elemzők szerint a nyilatkozat időzítése, amely a második világháború óta Európában zajló legnagyobb háború közepette hangzott el, merőben szokatlan. Kadirov fontos szerepet játszott Oroszország ukrajnai háborújának előmozdításában, és harcosokat toborzott, hogy az Ukrajnában súlyos veszteségeket szenvedett orosz csapatok oldalán harcoljanak.

Márciusban maga is Ukrajnába utazott, ahol harcedzett milíciájának tagjai vélhetően a reguláris orosz erőkkel együtt háborúznak. „Különösnek” nevezte Kadirov bejelentésének időzítését a Riddle Russia elemzőplatform igazgatója.

Ha igaz, amit Kadirov most mondott, és önként vonul vissza, az példátlan lenne. Valami, amire szó szerint senki sem számított

– írta Anton Barbasin.

Kadirov távozásának híre a Kremlbe is eljutott, de „a lemondás még nem történt meg. Egyelőre abból indulunk ki, hogy továbbra is ő vezeti a Csecsen Köztársaságot” – közölte a Kreml szóvivője.

Jogsértések tömkelege

Ramzan Kadirov uralkodása alatt a régiót tömeges emberi jogi jogsértésekkel vádolták, a többi között homoszexuálisok ellen. Kadirovot azzal is gyanúsítják, hogy Európában élő ellenfelei meggyilkolását rendelte el. Az Egyesült Államok tavalyelőtt szankciókkal sújtotta.

A csecsenföldi hadúr érdekvédelmi csoportok szerint felügyelte az emberrablásokat, kínzásokat és gyilkosságokat, illetve szemet hunyt felettük, elnyomta továbbá a politikai ellenzéket, holott negyedik beiktatási beszédében megfogadta: „megvédi az emberi jogokat”.

A választásokon a 45 éves Kadirov ellenjelölt nélkül indult, mégis csak a szavazatok csupán 99,97 százalékát sikerült besöpörnie.

Az ukrajnai orosz invázió egyik fő támogatójaként azt mondta Putyinnak: „kész az életét is feláldozni” az ügyért.

Az Ukrajnában harcoló, Kadirovszkként elhíresült csecsen csapatokat egyébként háborús bűnökkel, a többi között a bucsai vérengzésekért vádolják Oroszország ukrajnai háborújában.

Ramzan elődje Csecsenföld élén saját apja volt. Ahmed Kadirov kezdetben az orosz erők ellen harcolt, miután a csecsenek 1994-ben kikiáltották függetlenségüket, a második csecsen háború során azonban átállt az orosz oldalra. Tizenkilenc éve, 2003-ban lett a régió elnöke, miután Moszkva ellenőrzése alá vonta a térséget.

Nem sokáig volt hatalmon: 2004-ben egy csecsen iszlamista csoport tagja meggyilkolta Ahmedet. Kadirov junior 2005-ben vette át a Csecsen Köztársaság miniszterelnöki, 2007-ben pedig államfői tisztségét.

(Borítókép: Ramzan Kadirov 2019. október 14-én. Fotó: Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP)

Rovatok