Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter tiltakozik a gázárstop ellen

2022. szeptember 9., péntek 13:40

A külgazdasági és külügyminiszter tiltakozását fejezte ki az ellen a gázárstop ellen, amelyet az Európai Bizottság javasolt nemrég. A kezdeményezést nemcsak Magyarország, hanem több másik uniós tagállam sem támogatja.

„Az ársapka egy rejtett energiaszankció. Világosan megmondtuk, energiaszankciókról tárgyalni sem vagyunk hajlandók” – ezt írta Szijjártó Péter a Facebookon Brüsszelből bejelentkezve. Ebből a posztjából viszont még nem derült ki, hogy melyik árstopjavaslatra gondol – merthogy kettő is van. 

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy egyrészt felmerült egy, kizárólag az orosz gázra kivetett ársapka ötlete is, de ehhez mind a 27 uniós tagállam támogatása kellene – ami szinte biztos, hogy nem fog összejönni, mivel több uniós tagállam már eddig is jelezte, hogy nem támogatják a kezdeményezést. 

A másik felvetés az, hogy általánosan a gázra szabjanak ársapkát, oly módon, hogy az ne befolyásolja az Európába irányuló szállításokat (vagyis az exportőröknek ne kelljen olcsóbban adniuk itt a gázt, mint máshol). Ezt a lépést minősített többséggel is el lehetne fogadni, és a jelek szerint jóval kevesebb tagállam ellenezné, vagyis átmehetne a rostán. 

„Nem kell Nobel-díj” hozzá

Egy másik nyilatkozata arra enged következtetni, hogy Szijjártó Péter most csak az orosz gázra vonatkozó árstopra gondolhatott. A ma7.sk felvidéki portál szerint ugyanis a külügyminiszter azt is mondta Brüsszelben: „Szembejön a valóság azokkal a politikusokkal, akik azt akarták elhitetni velünk, a kontinens energiaellátása megoldható orosz energiaforrások nélkül. Az orosz vezetékes földgázra ársapkát bevezetni teljes mértékben ellentétes az európai és magyar érdekekkel. Ez tragédiát okozna az ellátásban” – jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: 

teljesen evidens, hogy egy ilyen lépés az orosz szállítások azonnali leállításával járna, és nem kell Nobel-díjasnak lenni ahhoz, hogy ezt valaki belássa. 

A külügyminiszter azóta egy másik bejegyzéssel is jelentkezett a Facebookon, melyben azt írta: „Tarthatatlan helyzet kezd kialakulni az európai energiapiacon, és ennek a válságnak az előidézője gyakorlatilag maga Brüsszel.” Szijjártó Péter azt ígérte, hogy hamarosan élő sajtótájékoztatót tart a kérdésben. 

Megosztottak a tagállamok a legtöbb kérdésben

Ugyancsak a ma7.sk írt arról, hogy a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára, Karol Galek közölte, hogy Szlovákia sem támogatja az orosz vezetékes gáz importjára vonatkozó ársapka uniós bevezetését.

A Reuters kora délután azt írta, hogy a miniszterek megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy miként lehetne kezelni az európai energiaválságot. Az Európai Bizottság ötpontos tervéből egyedül az a felvetés nyert egyértelmű támogatást, amely szerint rendkívüli pénzügyi támogatással segítenék a közszolgáltatásokért felelős, nehéz helyzetben lévő energiacégeket.

Ezenkívül néhány állam támogatta a gáz árának elválasztását az áramétól, amelyről pár napja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is azt mondta, hogy jó ötlet lehet.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok