Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok aggódik Navalnijért

2022. szeptember 10., szombat 10:31

Az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja, ahogyan az orosz kormány bánik Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezetővel − közölte pénteken Ned Price külügyminisztériumi szóvivő.

Az orosz börtönhatóságok beavatkoztak Navalnij védekezésének előkészítésébe és az ügyvédjével való kommunikációba − mondta Price közleményében. Azt is elmondta, hogy Navalnijt többször is magánzárkába zárták állítólagos kisebb szabálysértések miatt.

Price szerint a Navalnijjal való bánásmód a „politikai indíttatású zaklatás bizonyítéka”, és megismételte az ellenzéki vezető azonnali szabadon bocsátását követelő amerikai felhívást − közölte a Reuters hírügynökség.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb bírálója Oroszországban 11 és fél éves börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek találták feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. Azt állítja, hogy az ellene felhozott vádakat csak ürügyként használják fel, hogy elnyomják az ellenvéleményt és meghiúsítsák politikai ambícióit.

Navalnij csütörtökön közölte, hogy a börtönhatóságok megfosztják őt az ügyvédi titoktartási jogától, és a jogi csapatával folytatott levelezést ellenőrzésnek vetik alá.

A Twitteren − ahol Navalnij az ügyvédein keresztül posztolt − a Kreml kritikusa azt írta, hogy a börtönigazgatók nem voltak hajlandók közölni vele a lépés okait, és hogy most

dupla műanyag üvegen keresztül kommunikál az ügyvédeivel, belül rácsokkal.

(Borítókép: Alekszej Navalnij 2022. május 24-én. Fotó:  Contributor/Getty Images)

Rovatok