Index Vakbarát Hírportál

Több vezető rendőr, katona és politikus is tagja lehet a Capitolium ostromáért felelős csoportnak

2022. szeptember 10., szombat 06:13

Az Oath Keepers milíciacsoport tagjai között, amely egyike azon szélsőséges csoportoknak, amelyek a szövetségi ügyészek szerint kiemelkedő szerepet játszottak a 2021. január 6-i, az amerikai Capitolium elleni támadásban, a kiszivárgott tagsági adatok szerint a kormányzatban és a bűnüldözésben prominens pozíciókat betöltő emberek is vannak.

A Distributed Denial of Secrets nevű non-profit oknyomozó szervezet által összegyűjtött és az Anti-Defamation League (ADL) nemzetközi emberi jogi szervezet szélsőségesekkel foglalkozó központjának kedden közzétett jelentésében bemutatott adatok azt mutatják, hogy a 38 ezer tag közül sokan rendvédelmi és katasztrófavédelmi dolgozók, veteránok és katonák, választott tisztviselők és kormányzati alkalmazottak, vallási és üzleti vezetők − írta meg a Patch

A Stewart Rhodes által 2009-ben alapított Oath Keepers (Eskütartók) egy lazán szervezett, összeesküvés-elméletekből táplálkozó csoport, amelynek tagjai arra esküsznek fel, hogy megvédik az alkotmányt „minden ellenséggel szemben, legyen az külföldi vagy belföldi”, és azt a meggyőződést terjesztik, hogy a szövetségi kormány arra törekszik, hogy megfossza a polgárokat szabadságjogaiktól, miközben követőiket a zsarnokság elleni védőként állítják be.

Az adatok aggodalomra adnak okot a szélsőségesek jelenléte miatt a bűnüldöző szerveknél és a hadseregnél, amelyeknek feladata a törvények betartatása és az Egyesült Államok és polgárai védelme.

Nem kicsit aggasztó

A jelentés szerint különösen aggasztó, hogy a közalkalmazottak is tagjai a szélsőséges csoportoknak, mivel a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos hazugságok továbbra is táplálják a törvényhozók és intézmények elleni fenyegetéseket.

A kiszivárgott taglistákon legalább 370 ember szerepel, akik jelenleg a bűnüldöző szervezetek tisztjei, többek között helyi rendőrfőnökök és seriffek. A jelentés szerint több mint száz személy jelenleg is a hadsereg tagja, és mintegy 80 olyan tag van, aki augusztus elejétől közhivatalok betöltésére pályázik vagy már azt tölt be.

Vannak köztük polgármesterjelöltek, önkormányzatok és iskolaszékek tagjai, valamint képviselők és szenátorok is.

Ez nem bizonyít semmit

Az, hogy egy személy neve szerepel az Oath Keepers adatbázisában, nem bizonyítja, hogy az illető részt vett szélsőséges tevékenységekben, aktív tagja volt a csoportnak, vagy osztja a csoport ideológiáját. A listán szereplő személyek közül néhányan az Associated Pressnek elmondták, hogy évekkel ezelőtt rövid ideig tagjai voltak a csoportnak, de már nem tartoznak hozzá. Mások azt mondták, hogy soha nem voltak tagdíjfizető tagok.

A nézeteik túlságosan szélsőségesek voltak számomra

− mondta Shawn Mobley, a Colorado állambeli Otero megye seriffje az AP-nek egy e-mailben. 

A január 6-i támadással kapcsolatban eddig letartóztatott és megvádolt személyek között több mint két tucat, az Oath Keepershez köthető személy van, köztük az alapító Stewart Rhodes. Ő és négy másik Oath Keepers-tag ebben a hónapban áll bíróság elé lázítás és összeesküvés vádjával. 

Rhodes és vádlott-társai fenntartják ártatlanságukat, és azt állítják, hogy nem volt tervük a Capitolium megtámadására.

Obama alatt növekedett a mozgalom

Az Oath Keepers mozgalom Barack Obama elnöksége idején gyorsan növekedett a szélesebb körű kormányellenes mozgalmon belül, de a január 6-i támadások óta nehezen tudta megtartani a tagjait − mondta az AP-nek Rachel Carroll Rivas, a Southern Poverty Law Center Intelligence Project nevű, alabamai központú jogsegélyszolgálat kutatási igazgatóhelyettese.

Az, hogy a január 6-i eseményekkel kapcsolatba hozták őket, sokuknak túl sok volt

− mondta.

A választott tisztségviselők között, akiknek a neve szerepel a taglistákon, van Phil Jensen dél-dakotai állami képviselő, aki a júniusi republikánus előválasztáson megnyerte az újraválasztásért folytatott küzdelmet. Jensen az AP-nek elmondta, hogy 2014-ben befizette az egyéves tagdíjat, de nem vett részt semmilyen gyűlésen, és nem újította meg a tagságát.

„2014-ben még elég szolid konzervatív csoportnak tűntek, ezt ma már nem tudnám elmondani” − közölte.

Az ADL szerint legalább 10 olyan ember nevét találták meg, akik most rendőrfőnökként és 11 olyanét, akik seriffként dolgoznak. Az AP-nek válaszoló összes rendőrfőnök és seriff azt mondta, hogy már nem áll semmilyen kapcsolatban a csoporttal.

(Borítókép: Stefani Reynolds / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok